Organizaţia internaţională de cooperare a forţelor de poliţie Interpol a solicitat arestarea imediată a miliardarului rus Serghei Pugaciov, proprietarul mai multor companii străine, între care şi lanţul francez de magazine alimentare de lux Hediard, a anunţat Interpol pe site-ul său, potrivit AFP şi Unian, citate de Agerpres.
Pugaciov, un fost apropiat al Kremlinului în prezent autoexilat la Londra, a fost inclus pe „lista roşie” a Interpol, care i-a îngheţat deja activele din străinătate la cererea justiţiei ruse. El este acuzat de deturnare de fonduri şi escrocherie la scară largă, o infracţiune pasibilă de zece ani de închisoare în Rusia.
În vârstă de 51 de ani, Serghei Pugaciov este suspectat în legătură cu falimentarea în 2010 a băncii Mejprombank, care ar fi efectuat tranzacţii dubioase, scoţând din ţară active pe care banca le-a primit ca împrumut de la Banca Centrală în timpul crizei din 2008-2009.
Considerat o lungă perioadă de timp drept „bancherul Kremlinului”, Seghei Pugaciov a injectat peste 100 de milioane de euro în lanţul alimentar de lux francez Hediard, asupra căruia a preluat controlul în 2007.
Pugaciov era supranumit „bancherul cekiştilor ortodocşi”. Presa rusă îl botezase „oligarhul ortodox” şi chiar „eminenţa cenuşie a Kremlinului”, datorită faptului că ar fi fost veriga de legătură între putere şi Biserica Ortodoxă Rusă.
A fost chiar şi senator de Tuva în Consiliul Federaţiei, Senatul rus din 24 decembrie 2001 până la începutul lunii ianuarie 2011, când preşedintele Republicii autonome Tuva l-a revocat, prin decret.
Omul de afaceri este cunoscut şi în Franţa, unde în 2009 a preluat cotidianul France Soir, care a dispărut de la chioşcuri trei ani mai târziu, în pofida unor investiţii de 100 milioane de euro.
Pugaciov încearcă de mai mult timp ridicarea interdicţiei asupra activelor sale din străinătate, denunţând un „raid” al statului rus, din cauza criticilor sale la adresa Kremlinului.
„În prezent, în Rusia nu mai există proprietate privată, există doar iobagii lui Putin”, declarase Pugaciov într-un interviu acordat în luna octombrie pentru Financial Times. Poziţia dominantă a preşedintelui rus creşte de la o zi la alta în domeniul afacerilor şi nu mai sunt oameni de afaceri de neatins în Rusia. Putin a lansat o campanie pentru a restabili controlul statului asupra sectoarelor-cheie ale economiei, iar graniţele dintre afaceri şi Kremlin s-au estompat. Criza ucraineană şi sancţiunile occidentale împotriva Rusiei au accelerat acest proces”, a spus Seghei Pugaciov.
„Ţara este în stare de război. Prin urmare, marile afaceri nu mai pot continua să trăiască la fel ca înainte, ci trăiesc ca pe timp de război”, a afirmat miliardarul rus.
Explicând atitudinea preşedintelui rus faţă de sectorul privat, Serghei Pugaciov spune că potrivit lui Putin un întreprinzător poate să producă brioşe, dar nu spărgătoare de gheaţă sau nave de război.
„Putin are o mentalitate de om sovietic şi cekist”, a mai afirmat Pugaciov, în interviul pentru Financial Times.
În 2008, revista Forbes estima averea lui Serghei Pugaciov la două miliarde de dolari. Pugaciov se situa atunci pe poziţia a 50-a în clasamentul celor mai bogaţi ruşi.