Catarama a intrat in doua procese cu AVAB. Ambele vizau aceeasi problema: o datorie de 17 milioane de dolari pe care o are catre AVAB. Catarama intentiona sa gaseasca o cale prin care sa iasa cat mai ieftin din aceasta afacere. El s-a prevalat de contractul incheiat cu Bancorex, potrivit caruia, in caz de neplata, banca isi recupera banii prin valorificarea sediului societatii debitoare – Elvila International. Sediul fusese evaluat, la vremea aceea, la 23 milioane USD. Dupa preluarea creantei de catre AVAB, s-a facut o noua evaluare, de catre o societate agreata de agentie, iar pretul posibil de obtinut, prin valorificare, s-a redus la jumatate: intre 8 si 12 milioane de dolari.
Fostul presedinte al AVAB, Ovidiu Grecea, a intreprins demersuri pentru executare silita. Actionand astfel, AVAB putea sa-si extinda dreptul de a executa toate bunurile societatii Elvila International, inclusiv participatiile la alte firme, pana la stingerea in totalitate a datoriei.
Fireste, Catarama a contestat aceasta decizie pana la Curtea Suprema de Justitie, unde a obtinut o sentinta favorabila, dar nu executorie. El si-ar fi dorit o hotarare care sa bata in cuie contractul cu Bancorex, dar pentru a evita cheltuiala cu taxa de timbru, a trebuit sa se multumeasca doar cu o pronuntare in constatare. Conditia de dare in plata ramane, totusi, valabila. Ea presupune valorificarea sediului Elvila si stingerea in totalitate a datoriei de 17 milioane de dolari. Daca lucrurile se vor opri aici, AVAB va avea de pierdut. Sediul Elvila International are spatii inchiriate pe perioade lungi de timp, de pana la 20 de ani. In aceste conditii, vanzarea imobilului nu se va putea face de pe pozitii de forta. Iar pretul este sigur ca va fi cu mult sub cel dat de raportul de evaluare.
Sediul Elvila International e ca si pierdut
Specialistii apreciaza ca suma obtinuta poate fi de 3 sau 4 milioane de dolari.
Catarama, in schimb, ar avea de castigat pe termen scurt. AVAB va trebui sa plateasca TVA calculata la valoarea din raportul de evaluare care a stat la baza acordarii creditului acordat de Bancorex. Adica la 23 milioane de dolari. Chiar daca TVA s-ar aplica la valoarea imprumutului, tot va fi buna de plata pentru trei milioane de dolari.
In aceste conditii, agentia ar ramane cu mai nimic, iar Catarama s-ar putea folosi, o vreme, de banii incasati din TVA, pana la varsarea lor la bugetul statului.
Sentinta Curtii Supreme de Justitie nu este executorie, ceea ce inseamna ca AVAB mai poate astepta. In cel de-al doilea proces, in care agentia a facut recurs la o sentinta a Curtii de Apel favorabila lui Catarama, castigatoare a fost AVAB. Punctul sensibil al lui Viorel Catarama in acest proces a fost neplata cautiunii, care se ridica la 50% din valoarea datoriei. In felul acesta a fost clasata sentinta privind oprirea executarii silite. Insa exista, totusi, o piedica: constatarea validitatii contractului incheiat de Catarama cu Bancorex de catre CSJ.
Singura sansa a AVAB este sa ceara revizuirea acestei sentinte si sa obtina o decizie favorabila. Ramane de vazut cum vor actiona oamenii de la AVAB. Problema nu este rezolvata, dar timpul se scurge in favoarea AVAB, care spera ca din toamna sa obtina o exceptare de la plata TVA. Insa pana atunci si Catarama mai poate reactiona, prin instrainarea bunurilor pe care le detine Elvila International.
In afaceri, ca si in politica. Mai intai a urcat, apoi a coborat. Aproape cu aceeasi viteza. Aceasta este curba pe care a parcurs-o viata politica si de afaceri a omului Viorel Catarama.
Primii ani de dupa 1989 au fost anii de glorie ai lui Viorel Catarama. In 1991 isi infiinta societatea Elvila International care, un an mai tarziu, era cap de lista intr-un top al firmelor cu cea mai buna cifra de afaceri. Elvila International a fost varful de lance al holdingului omului de afaceri Viorel Catarama. In 1994, afacerile societatii pareau sa fi depasit orice granita la care multi dintre oamenii de afaceri, si ei in lumina reflectoarelor in acea vreme, nici n-ar fi indraznit sa aspire. Atunci a incheiat un contract cu reteaua hoteliera Holiday Inn, ce avea un lant de peste 1.900 de hoteluri in intreaga lume. Acest contract clasa Elvila International pe locul patru in randul furnizorilor de mobila pentru Holiday Inn. In 1996, Elvila International si-a atras ca partener SociA