Marea Britanie a fost avertizată că miliarde de euro din banii contribuabililor britanici ar putea rămâne blocați în Banca Europeană de Investiții, pentru mai mult de treizeci de ani după Brexit.
Alexander Stubb, vicepreședintele Băncii Europene de Investiții – în care Marea Britanie este acționar 16% – a declarat că va dura mai mult de 30 de ani pentru ca BEI să ramburseze investiții de 3 miliarde de euro.
Domnul Stubb, fost prim-ministru finlandez, a negat faptul că BEI a vrut să pedepsească Marea Britanie pentru decizia de a părăsi blocul european, dar a recunoscut că ar putea dura până în 2054 pentru ca Marea Britanie să își recupereze 3 miliarde de lire sterline investite în bancă.
„Brexit este una dintre cele mai mari obstacole din epoca modernă, care nu va avea câștigători”, a declarat acesta pentru BBC Radio 4 Today.
El a mai spus că în ultimii ani investiția BEI din Marea Britanie a fost mai redusă, iar incertitudinea economică cauzată de Brexit a făcut ca deciziile de creditare să fie mai complicate.
Marea Britanie are un capital de 3,5 miliarde de euro (3,1 miliarde de lire sterline), iar un raport al Casei Lorzilor a arătat că investițiile Regatului Unit ar putea fi valorate la 10,1 miliarde de euro (8,9 miliarde de lire sterline), luând în considerare rezervele și profiturile țării.
Înființată în 1958, BEI utilizează capitalul oferit de țările UE pentru a acorda împrumuturi la rate scăzute, adesea pentru proiecte majore de infrastructură.
Toate cele 28 de state membre ale UE sunt acționari în banca din Luxemburg, Marea Britanie fiind cea mai mare, alături de Germania, Franța și Italia.