Paznicul banilor europeni este o institutie subordonata Guvernului. In mana Puterii, DLAF este o arma redutabila impotriva adversarilor politici.
Romania a mai adaugat un organism stufoasei structuri administrative ce lupta, fara succes vizibil, impotriva coruptiei. Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) vegheaza ca banii ce vor intra in tara incepand din 2007, in ritm de 2,5-3 miliarde de euro anual, sa fie cheltuiti de cine trebuie, cum trebuie si in beneficiul cui trebuie. Cu alte cuvinte, DLAF joaca in Romania rolul Oficiului de Lupta Antifrauda din UE. Lupta impotriva oricaror activitati ilegale ce afecteaza interesele financiare ale Uniunii. seful DLAF este convins ca misiunea departamentului va fi un succes si ca ne vom numara printre cele mai “curate” tari in materie de corupti si hoti ai fondurilor europene. Argumentul secretarului de stat Tudor Chiuariu este ca DLAF e o clona Olaf, singura de altfel din statele membre UE, iar o organizare dupa tipicul Bruxelles-ului nu poate da gres. Problema clonelor este ca sunt copii palide ale organismelor ale caror gene le poarta, iar DLAF nu face exceptie. Modelul ale carui victorii impotriva coruptiei la cel mai inalt nivel doreste sa le reediteze nu are sefi. Olaf nu se subordoneaza nici unei institutii din structura birocratica a Uniunii Europene, este independent prin statut si, cel putin teoretic, nu poate fi folosit ca instrument de presiune politica. DLAF se afla in curtea Guvernului Romaniei, in sfera de influenta liberala. In plus, a rezultat in urma cosmetizarii, dupa model european, a oficiului condus de Victor Ponta in ultimii doi ani de guvernare pesedista. Daca pe vremea acestuia se ocupa de afacerile adversarilor politici ai guvernului Nastase, cine garanteaza ca nu va urma aceeasi rutina, cu unica diferenta ca investigati vor fi simpatizantii fostei puteri.
Recentele scandaluri de coruptie din tarile membre, cu si pe bani europeni, au dezvaluit opiniei publice ca cei ce ajung sa cheltuiasca milioane de euro din banii contribuabililor sunt inalti demnitari, membri ai familiilor regale europene si bogati oameni de afaceri. Cu siguranta, DLAF va scoate foarte curand din maneca echivalentul romanesc al coruptilor cu staif din UE. Se poarta, doar ca la noi coruptii sunt intotdeauna ai celorlalti.
Continuare: