În următorii trei ani, în comuna giurgiuveană sunt planificate investiţii de un miliard de euro. Printre acestea se numără un aeroport, mai multe fabrici, un stadion şi hoteluri.

Omul de afaceri Nelu Iordache (43 de ani), patronul operatorului aerian low-cost Blue Air şi al companiei Romstrade, va începe, în primăvara anului viitor, în localitatea Adunaţii Copăceni, construcţia primului aeroport privat din România, o investiţie estimată la 600-700 de milioane de euro, a declarat, pentru Capital, Ion Tache, primarul comunei. Aeroportul va fi amplasat pe un teren cu o suprafaţă de 300 de hectare, iar potrivit primarului, 85% din acesta a fost deja achiziţionat. Proiectul, care este programat să fie definitivat în termen de doi ani de la începerea lucrărilor, va fi finanţat de o asociere din care mai fac parte, alături de Nelu Iordache, încă trei-patru investitori, spune Ion Tache. Aceasta nu este însă singura investiţie consistentă care se va realiza în mica localitate situată la 20 de kilometri de Bucureşti. O companie din India, în asociere cu un fond de investiţii american, va construi primul centru de tratament cu celule stem din România, o investiţie iniţială de 50 de milioane de euro. De asemenea, aici vor fi amenajate un parc de zece milioane de euro pentru captarea energiei solare, cel puţin o fabrică, un complex rezidenţial, un stadion şi mai multe hoteluri. Nelu Iordache este originar din Adunaţii Copăceni, iar potrivit datelor Registrului Comerţului este asociat cu primarul Ion Tache în două firme. Acesta din urmă a declarat pentru Capital că „din 2008, de când deţin funcţia publică, m-am retras din afaceri“.

Pe acest câmp are de gând Nelu Iordache (foto) să construiască primul aeroport privat din România, în asociere cu câţiva investitori. Potrivit ultimei ediţii a «Top 300 Capital», patronul Blue Air avea o avere estimată la 186-200 mil. euro

În următorii trei ani, în comuna giurgiuveană sunt planificate investiţii de un miliard de euro. Pe lângă primul aeroport privat din România, aici vor fi ridicate mai multe fabrici, ansambluri rezidenţiale, hoteluri şi un stadion.

213-52397-14_adunatiicopaceni4_rp_21.jpgÎn urmă cu doi ani, Ludovic Orban, ministrul transporturilor la vremea respectivă, anunţa intenţia de a se construi un aeroport privat în Adunaţii Copăceni. Declaraţia a contrariat multă lume, dar a reuşit să întoarcă privirile asupra micii localităţi de care se leagă şi numele lui Nelu Iordache (43 de ani), patronul companiilor Romstrade, Direct Aero Services, Blue Aero, La Moşie şi al operatorului low-cost Blue Air.

213-52400-capital_14.jpgPotrivit lui Ion Tache, primarul din Adunaţii Copăceni, comuna dispune de un platou de 3.600 de hectare de teren plan, propice dezvoltării unui aeroport. „Acesta se va întinde pe 300 de hectare, va fi privat şi va fi construit de Nelu Iordache, împreună cu alţi trei-patru investitori mari. Terenurile au fost achiziţionate în proporţie de 85%, iar în toamnă se va face şi delimitarea amplasamentului“, precizează acesta. Lucrările de construcţie sunt prevăzute să înceapă în primăvara lui 2011 şi vor fi finalizate în maximum doi ani, în urma unei investiţii totale estimate la 600-700 de milioane de euro. În proiectul aeroportului intră şi construcţia unei linii de metrou de suprafaţă, care să lege localitatea de Bucureşti.

Afaceri pe zeci de hectare de teren

213-52398-14_adunatiicopaceni2_rp_21.jpgMilionarul Nelu Iordache nu este la primul business în zonă, unde patronul Blue Air deţine o livadă care se întinde pe 100 de hectare. „Va construi aici şi un aqua park şi un hotel de patru stele cu 60 de camere. De asemenea, urmează să fie construit şi un stadion cu o capacitate de 4.000 de locuri, precum şi un centru cultural“, mai spune Ion Tache, menţionând că lucrările au fost deja demarate, urmând a fi definitivate la sfârşitul anului viitor.

O altă mare investiţie în zonă aparţine grupului indian Concorde, care, în asociere cu fondul american de investiţii SK3 Group, va investi 50 de milioane de euro în construcţia primului centru de tratament cu celule stem din România, pe un teren cu o suprafaţă de 66 de hectare. „Este foarte posibil şi ca aceste lucrări să fie demarate în primăvară“, declară Ion Tache.

Pe lista investiţiilor trebuie trecut şi complexul imobiliar Spring Ville, proiect demarat în mai 2009. „Proiectul prevede construcţia a 78 de vile, a unui magazin şi a unei grădiniţe, iar valoarea lui este de opt milioane de euro“, declară Tiberiu Alexe, senior partner al Imobiliare Solutions Group, dezvoltatorul proiectului. „Termenul iniţial de finalizare a lucrărilor era de trei ani, însă în condiţiile actuale cred că va dura mai mult“, adaugă acesta. Preţurile vilelor variază între 105.000 şi 160.000 de euro, iar până în prezent au fost deja achiziţionate şase case.

213-52399-14_adunatiicopaceni3_rp_21.jpgAlte zece milioane de euro vor fi investite într-un parc de producere a energiei solare, iar primarul Tache susţine că sunt deja acordate toate aprobările. „Lucrările vor demara în 2011, iar o parte din investiţie e susţinută din fonduri europene“. La capitolul proiecte se adaugă şi o fabrică de producţie a ceaiurilor, pentru care se vor aloca 500.000 de euro. Potrivit primarului Ion Tache, mai multe firme au achiziţionat în ultimii ani suprafeţe mari de teren, de sute de hectare, pe care ar urma să realizeze diverse proiecte. Printre aceste companii se numără şi Lev’Or, care deţine în Bucureşti hoteluri sub acelaşi brand.