De la 1 ianuarie 2019, Fiscul va număra fiecare bănuț din conturile cetățenilor, inclusiv conținutul conturilor curente și depozite, lucru care până acum nu s-a întâmplat.
Această inovatie fiscală este prrevăzută în Legea cu privire la prevenirea si combaterea spălării banilor si finanțării terorismului, adoptată la finele anului 2017 si în vingoare din februarie 2018.
Potrivi legii, Serviciul Fiscal de Stat urma să creeze si apoi să gestioneze și actualizeze Registrul conturilor de plăți si bancare ale persoanelor fizice si juridice.
„Implementarea acestui registru va conturi la imbunatatirea administrarii fiscale sub aspectul monitorizarii confruntarii la cadrul de reglementare de catre subiectii impunerii; alinierea legislatiei nationale la Directiva IV (a Uniunii Europene) privind combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului”, sustine Sergiu Puscuta, seful Serviciului Fiscal de Stat.
Conform lui Serviu Pușcuța, acest registru este deja gata și a fos testat împreună cu toate instituțiile financiare și funcționează în regim experimental.
”De la 1 ianuarie 2019 estimativ vor fi luate la evidență peste 5 milioane de conturi bancare!”, a menționat Pușcuța, susținând că ”Preluarea în evidența Fiscului a conturilor bancare ale cetățenilor este în primul rând o prevedere legală, dar și un angajament internațional pentru Republica Moldova”.
Până la 1 ianuarie 2019, în evidența Fiscului vor fi descărcate în format electronic informațiile despre toate conturile bancare existente și istoricul lor, iar de la 1 ianuarie 2019, deja se va furniza informația despre conturile bancare noi, conform Mold-street.ro.