Programe importante pot fi accesate de producatori privati, intreprinderi mici si mijlocii, dar si de municipalitati sau autoritati locale.
Timp de sase ani, in cofinantare cu Guvernul Romaniei, Programul Special de Preaderare pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (SAPARD) asigura finantarea nerambursabila a unor proiecte ce apartin, deopotriva, sectoarelor public si privat. Suma anuala pusa in joc este de 200 milioane euro, iar potentialii candidati la impartirea acesteia pot fi producatori agricoli privati, grupuri de fermieri, municipalitati sau IMM-uri. Banii sunt destinati investitiilor in exploatatii agricole, in imbunatatirea procesarii si comercializarii produselor agricole si piscicole, in dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice, precum si in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii rurale. Proiectele apartinand sectorului privat beneficiaza de finantare in proportie de 50%, in timp ce initiativele autoritatilor publice locale sau centrale sunt sustinute integral din acest fond de preaderare. Ministerul Agriculturii este institutia publica ce se ocupa cu implementarea programului SAPARD, iar fondurile disponibile si conditiile de eligibilitate vor fi facute publice in luna septembrie.
Vestea buna a deblocarii fondului SAPARD trebuie privita insa realist. Banii nu intra oricum in Romania. Este necesara parcurgerea unor pasi obligatorii, bine localizati in timp. Pana in noiembrie, Guvernul trebuie sa aprobe Planul National de Dezvoltare Rurala, sa acrediteze Agentia SAPARD si sa participe la finalizarea Acordului Multianual si a Memorandumului de Finantare. Cu cat aceste etape vor fi mai intarziate fata de calendarul stabilit cu UE, cu atat mai tarziu banii vor fi disponibili.
Romania si Polonia iau grosul finantarilor
Deja accesibil este Instrumentul pentru Politici Structurale de preaderare (Programul ISPA). Destinat finantarilor poiectelor de infrastructura de transport si mediu, aduce in Romania, in perioada 2000-2006 1.040 milioane euro. Ca marime a fondurilor alocate, ocupam locul al doilea, dupa Polonia. Romaniei ii revine 20-26% din bugetul total al
ISPA. Bani pot primi proiectele apartinand municipalitatilor, autoritatilor centrale si locale de transport si mediu. In 2000, sunt propuse spre finantare patru astfel de proiecte destinate reabilitarii drumurilor si cailor ferate. Cererile de finantare sunt deja formulate. Se adauga un proiect de administrare a deseurilor solide si sapte privind tratarea apelor reziduale si alimentarea cu apa, ale caror cereri de finantare sunt inca in pregatire.
Programul PHARE de dezvoltare regionala a adus Romaniei 18 milioane euro in 1998. 86% din fonduri au intrat in investitii, iar restul de 14% in proiecte de dezvoltare rurala. In 2000, suma alocata este de 100 milioane euro, din care 73,5 milioane euro sunt destinate proiectelor de investitii.
Seifurile bancilor se deschid IMM-urilor
In curs de derulare este si Schema de creditare pilot pentru IMM-uri. Avand drept obiective facilitarea accesului la credite si promovarea in randul bancilor romanesti a unei culturi deschise catre sprijinirea IMM-urilor, programul este finantat cu 5,75 milioane euro de catre UE. Partenere de cofinantare sunt Banca Comerciala Ion Tiriac, Banca Romaneasca si CEC. Contributia maxima pe proiect a UE este de 300.000 euro, iar a bancii este de minimum 40%. Creditele se acorda pe maximum sase ani, cu o perioada de gratie de un an si dobanda de maximum 8%. Suma totala contractata pana in prezent este de
8 milioane euro. Programul se desfasoara in 14 localitati pilot (Bucuresti, Brasov, Cluj, Piatra Neamt, Ploiesti, Botosani, Constanta, Suceava, Slatina, Alexandria, Timisoara, Vaslui, Pitesti, Iasi). Prin urmare, o prima conditie ca un intreprinzator sa obtina o linie de creditare este aceea ca afacerea sa sa fie inregistrata si sa se desfasoare intr-una din aceste localitati. Celelalte conditii se refera la numarul de angajati (maximum 250), la actionariat (51% din afacere trebuie sa apartina romanilor), la bonitate si la limitarea domeniilor de activitate (agricultura, extractia, energia si comertul nu sunt acceptate).    

Criterii de eligibilitate pentru finantarea rambursabila a IMM
· Sa fie inregistrate si sa desfasoare activitati in judetele pilot: Bucuresti, Brasov, Cluj, Piatra Neamt, Ploiesti, Botosani, Constanta, Suceava, Slatina, Alexandria, Timisoara, Vaslui, Pitesti, Iasi
· Sa aiba maximum 250 de angajati
· Sa nu aiba printre asociati/actionari societati cu mai mult de 250 de angajati, ce detin mai mult de 25% din capitalul social
· Proprietarii romani privati sa detina cel putin 51% din capitalul social
· Sa nu aiba datorii scadente neachitate
· Sa nu desfasoare activitatea principala in agricultura, energie, extractie, comert
· Sa indeplinesca anumite conditii de eligibilitate financiara (an financiar anterior incheiat cu profit, investitii profitabile)

Finantari UE in derulare
· Programul Phare – 242 milioane Euro in perioada 2000 – 2006
Destinatii: implementarea Acquis Communautaire, dezvoltare institutionala
· Programul ISPA – 1.040 milioane euro in perioada 2000 – 2006
Beneficiari: municipalitatile, autoritatile centrale si locale de transport si mediu
· Programul SAPARD – 150 milioane euro/an
Beneficiari: producatori privati, grupuri de fermieri, municipalitati, IMM-uri
· Programul PHARE de dezvoltare regionala – 100 milioane euro in 2000
Beneficiari: sectoarele privat si public
· Schema de creditare pilot pentru IMM-uri – 5,75 milioane euro
Beneficiar: sectorul privat
· Programul RICOP – 100 milioane euro
Beneficiari: somerii din intreprinderile de stat