România este în topul european atunci când vine vorba despre producţia de nuci, dar şi despre afacerile ce se bazează pe această cultură!
Profit consistent din producţia de nuci; cerere mare din Germania şi SUA
Nucile din România aduc un profit frumos, producţia fiind de peste 50.000 de tone pe an, potrivit ultimelor cifre oficiale.
Nucile româneşti merg la export mai ales către Germania şi Statele Unite, în stare naturală, în salate şi prăjituri, dulceţuri şi siropuri.
Cererea este foarte mare pentru nucile verzi. Spre exemplu, un centru de valorificare din Bistriţa Năsăud exportă nuci în coajă verde pentru al treilea an la rând. Firme din Germania plătesc pentru ele 1 euro/kg, iar apoi le transformă în dulceaţă, o adevărată delicatesă, relatează Stirileprotv.ro.
Un borcan de dulceaţă de nuci verzi costă în România cel puţin 22 de lei.
Nuci în reţete clasice sau mediteraneene din bucătărie
Pe lângă clasica dulceaţă şi alte dulciuri, românii au învăţat să folosească nucile şi în bucătărie, inspirându-se după celebrele reţete de salate din zona mediteraneeană. Nucile îşi au locul şi în multe reţete clasice.
“Miezul de nucă este foarte versatil pentru că el se potriveşte mai multor feluri de carne. la carnea de vită, la carnea de struţ, la carnea de pui, poţi să faci un şniţel şi în loc de pesmet foloseşti nucă pisată”, explică bucătarul şef Cosmin Toma.
Nu doar miezul de nucă este important
Multe afaceri româneşti care au decis să investească în nuci au pornit cu ajutorul fondurilor europene. Unul dintre cei mai mari procesatori de nucă din ţara are fabrica la Ciugud, în judeţul Alba. Aceasta exportă mai mult de 4 mii de tone pe an de nucă şi produse pe bază de miez de nucă. Destinaţia: 26 de ţări de pe trei continente.
“Peste 4.000 de tone anual în cele trei continente Europa, Asia şi America facem export de nucă şi miez de nucă. Am început să dezvoltăm produse care au la bază ca materie primă nucă: mixuri din diferite fructe uscate, batoane cu nucă, nucă caramelizată”, spune CEO-ul Alexandru Chiric.
Nu doar miezul de nucă poate fi valorificat. Din coaja de nucă se pot face peleți pentru încălzirea locuinţei, iar frunzele sunt folosite în industria cosmetică.
Sursă foto: Dreamstime