Potrivit DPA, în cursul zilei de miercuri, poliţia din Israel a arestat, la solicitarea autorităţilor germane, patru cetăţeni israelieni acuzaţi că au păcălit milioane de germani.

În ceea ce privește modul de fraudă, potrivit sursei citate, toate victime au fost convinse prin intermediul unor call-center-uri să investească sume importante în acţiuni şi monede străine, între altele. Poliția Israeliană spune că victimele au constatat însă ulterior că tranzacţiile respective nu s-au concretizat. De menționat este faptul că în centrul anchetei se află o companie din Petah Tikva, în apropiere de Tel Aviv.

Pe lângă cele patru persoane arestate, alte unsprezece persoane au fost lăsate în libertate după ce au fost interogate. În acelaşi timp, au fost blocate conturi cu circa 1,1 milioane de euro, a mai precizat poliţia.

Fraudă făcută de patru ”vrăjitori” în România

Și în România o situație similară a fost descoperită în cursul zilei de marți, însă aici a fost vorba despre o sumă mult mai mică și o cu totul altă metodă de practică.

Polițiștii prahoveni au făcut marți percheziții la patru „vrăjitori” din Ploiești, suspectați că ar fi înșelat zeci de oameni din întreaga țară, precizând că au un ”har divin” care rezolvă orice fel de problemă. informează Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova.

Potrivit sursei citate,  poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Prahova au efectuat două percheziţii domiciliare în municipiul Ploieşti la locuinţele unor persoane bănuite de înşelăciune în formă continuată, patru mandate de aducere fiind puse în executare.

17 persoane ar fi fost induse în eroare de cei patru vrăjitori, care spuneau că pot rezolva orice fel de problemă socială pentru o anumită sume de bani. Totodată, în urma perchezițiilor făcute, mai multe sume de bani, dar și telefoane mobile și obiecte folosite în cadrul activității infracționale au fost ridiacate.

„Din cercetări a rezultat că cele 4 persoane ar fi indus în eroare 17 persoane, prin prezentarea ca adevărată a împrejurării nereale că au har divin şi pot rezolva orice fel de problemă socială. În urma percheziţiilor, au fost ridicate telefoane mobile, bani şi obiecte folosite la activitatea infracţională. Valoarea prejudiciului cauzat este de aproximativ 200.000 de lei”, menţionează sursa citată.

Trebuie menționat faptul că, pe lângă cele 17 persoane menționat anterior, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Prahova anunță că alte 25 de persoane urmează să mai fie audiate. În ceea ce privește persoanele implicate, surse judiciare au declarat pentru Digi24, că persoanele vizate în cauză sunt două femei şi doi bărbaţi. Aceștia pretindeau în oraș că sunt vrăjitori și că pot rezolva orice problemă de tip social pentru anumite sume de bani.