Așadar, un studiu realizat de guvernul din Japonia arată că aproape un milion şi jumătate de persoane trăiesc în izolare socială. Din aceste persoane, aproximativ 20% au atribuit retragerea lor din societate pandemiei de COVID-19.

Aceste persoane sunt cunoscute și sub numele de „hikikomori”. În cadrul studiului, termenul face referire la persoanele cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani care evită să participe la activităţi sociale, precum școala sau munca. Mai mult, acestea nu ies din locuinţele lor decât pentru activităţi recreative sau pentru a-şi face cumpărăturile.

Fenomenul afectează 1,46 milioane de oameni

Fenomenul afectează aproximativ 2% dintre persoanele din grupa de vârstă 15-64 de ani din Japonia, respectiv 1,46 milioane de oameni, potrivit studiului.

Motivul cel mai des invocat de persoanele chestionate pentru a explica retragerea lor din societate este renunţarea la locul de muncă, urmat la mică distanţă de pandemia de COVID-19.

„Se pare că anumite persoane corespund definiţiei noastre despre ‘hikikomori’, pentru că ele au fost descurajate să iasă din locuinţe din cauza COVID-19 şi, deci, au sfârşit prin a avea mai puţine contacte cu societatea”, a declarat pentru Koji Naito, un oficial guvernamental nipon, pentru AFP.

Studiul a fost realizat în noiembrie 2022 şi publicat vinerea trecută, fiind cea mai extinsă analiză de acest tip efectuată până în prezent de Guvernul de la Tokyo.

Cum este definit un hikikomori

Biblioteca Națională de Medicină din SUA definește acest comportament ca fiind „o formă de retragere socială severă, care a fost descrisă frecvent în Japonia și se caracterizează prin faptul că adolescenții și adulții tineri devin singuratici în casele părinților, incapabili să lucreze sau să meargă la școală timp de luni sau ani de zile”.

„O serie de studii empirice recente au apărut în Japonia. Majoritatea acestor cazuri de hikikomori pot fi clasificate ca o varietate de tulburări psihiatrice existente în DSM-IV-TR (sau ICD-10).

Cu toate acestea, un subset notabil de cazuri cu psihopatologie substanțială nu îndeplinesc criteriile pentru nicio tulburare psihiatrică existentă. Sugerăm că hikikomori poate fi considerat un sindrom legat de cultură și merită cercetări internaționale suplimentare pentru a stabili dacă îndeplinește criteriile acceptate ca o nouă tulburare psihiatrică. Sunt propuse criterii de diagnosticare a afecțiunii”, notează Biblioteca Națională de Medicină din SUA.