Numărul infectărilor a crescut semnificativ în Kiev, motiv pentru care, autoritățile au decis să impună o serie de restricții drastice. Mai exact, potrivit AFP, oraşul Kiev a decis să rezerve transportul public pentru angajaţii din sectoarele esenţiale, iar grădiniţele şi şcolile primare au fost închise, relatează Agerpres.
Potrivit sursei citate, noile restricții drastice vor dura ”cel puţin” până la 16 aprilie și deja au provocat blocaje masive dimineaţa, în condițiile în care mulţi rezidenţi fiind nevoiţi să ia taxiuri, ale căror preţuri s-au triplat, chiar şi mai mult, pentru a putea ajunge la serviciu.
De cealaltă parte, antreprenorii care lucrează în aşa-numitele sectoare esenţiale, precum magazine alimentare, farmacii, sau transporturi au acuzat, de asemenea, primăria că nu a livrat la timp permisele pentru ca angajaţii lor să ia autobuzul sau metroul, care circulau practic fără călători.
Școlile și grădinițele au fost închise
Din seria noilor restricții face parte și închiderea unităților de învățământ. Astfel, grădiniţele s-au închis şi şcolile primare au trecut la învăţământul la distanţă, urmând exemplul colegiilor, care funcţionau astfel de la sfârşitul lunii martie.
De menționat este faptul că, capitala Ucrainei, Kievul, un oraş cu aproximativ trei milioane de locuitori, a înregistrat luni peste 400 de cazuri noi de coronavirus şi 32 de decese în 24 de ore, a declarat primarul Vitali Klitschko. În total, peste 3.600 de locuitori au murit de la începutul pandemiei.
Acesta a mai precizat că speră ca oamenii să înțeleagă în final importanța regulilor.
”Sper că locuitorii din Kiev vor înţelege în cele din urmă că nu putem neglija regulile şi să ne prefacem că virusul nu există”, a declarat Klitschko, anunţând noile restricţii: ”Încercăm să vă salvăm! Înţelegeţi, vă rugăm!”
Un alt lucru care trebuie menționat este faptul că Ucraina a înregistrat luni 10.179 de cazuri noi de coronavirus şi 254 de decese pe întreg teritoriul său, potrivit Ministerului Sănătăţii. Totodată, țara înregistrase sâmbătă un nou record de decese (421) şi cazuri zilnice (20.341), în timp ce campania de vaccinare, lansată pe 24 februarie, a rămas în urmă. Până în prezent, mai puţin de 300.000 de ucraineni au primit prima doză de vaccin.