Într-o postare pe pagina personală de Facebook, fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan a vorbit despre renegociera PNRR-ului, dar și despre banii care au fost cheltuiți pe pensii în ultimii zece ani.
Fostul ministrul al Muncii susține că în opinia sa, renegocierea PNRR-ului este doar o perdea de fum, o justificare pentru unii în fața electoratului lor pe care ani la rând l-au amăgit cu promisiuni cinice despre care știau bine că nu pot fi niciodată realizate.
Totodată, Raluca Turcan a mai subliniat faptul că „răspunsul clar al premierului, că PNRR nu se renegociază, a lămurit discuția și reprezintă și un semnal care îndeamnă la mai multe măsuri concrete și mai puține vorbe fără susținere”.
În ceea ce privește propunerea privind renegocierea PNRR, fostul ministru susține că la această cerere se ascund problemel destul de grave, dar care sunt și destul de vechi.
„Riscul de nesustenabilitate pe termen mediu a sistemului de pensii din cauza unui cumul de factori, inclusiv depopularea accelerată pe fondul plecării din țară a unui număr mare de tineri”, a scris aceasta. Ea a mai adăugat că România are nevoie urgentă de reforme în sistemul de pensii, iar actuala guvernare, dar și viitorul Guvern va avea această datorie.
În aceași postare, Raluca Turcan a mai prezentat și o serie de cifre care arată cât a cheltuit România pe pensii în ultimii zece ani. Potrivit datelor, România a alocat constant în ultimii ani, inclusiv în perioada mandatelor PSD de la Muncă, în jur de 8% din PIB.
Cât a cheltuit România pentru pensii
„Faptul că acum unii spun că nu pot crește pensiile pentru că în PNRR este un plafon de 9,4% din PIB pentru pensii este un joc politic nedemn făcut pe seama pensionarilor”, subliniază Turcan.
Totodată, Raluca Turcan a ținut să explice faptul că nivelul cheltuielilor cu pensiile este de maxim 9,4% din PIB, iar acest lucru nu înseamnă că veniturile pensionarilor vor stagna, ci din contră, vor crește în funcție de PIB.
„Ca să înțelegem, faptul că nivelul cheltuielilor cu pensiile este de maxim 9,4% din PIB nu înseamnă că pensiile nu vor crește, ci că vor crește în funcție de creșterea PIB. Iar după cum se vede, chiar PSD, în timp, a alocat mai puțini bani decât atât acest nivel mult invocat:
• 2012 și 2013, ministrul Muncii Mariana Câmpeanu, alocare pensii 8,7 și 8,3% din PIB;
• 2014 și 2015 ministrul Muncii Rovana Plumb, alocare pensii 8,2% și 8,1% din PIB;
• 2016 ministrul Muncii Dragoș Pîslaru, alocare pensii 7,9% din PIB;
• 2017, 2018 ministrul Muncii Olguța Vasilescu, alocare pensii 8% și 7,9% din PIB;
• 2020 ministrul Muncii Violeta Alexandru, alocare pensii 7,5% din PIB;
• 2021 ministrul Muncii Raluca Turcan, alocare pensii 8,1% din PIB”, adaugă Raluca Turcan.
Fostul ministru al Muncii a mai adăugat că fără reforme, vor urma momente dureroase pentru următoarele generații, adăugând că cifrele sunt mai presus decât vorbele.
„In plus, mai nou, unii reprezentanți ai coaliției critică contractul de consultanță cu Banca Mondială, în timp ce chiar ministrul Muncii deja atribuie contractul cu Banca Mondială. Ce să mai înțeleagă oamenii?
Fără reforme, pentru generațiile viitoare va veni un moment dureros! Vorbele nu pot substitui cifrele și nici faptele, atunci când te afli la guvernare!”, mai spune Raluca Turcan pe Facebook.