ANCOM a realizat un raport privind incidentele de securitate în 2018 pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de către furnizori. Cele mai multe conexiuni afectate au fost pentru telefonia mobilă.
Aproape 15 milioane de conexiuni au fost afectate, în 2018, de incidentele de securitate ce au vizat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, cele mai multe fiind la telefonie mobilă şi SMS, respectiv peste 7,6 milioane de conexiuni, arată datele publicate, miercuri, de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Conform cifrelor raportate de către furnizorii de servicii de telecomunicaţii privind incidentele care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, în 2018 s-au înregistrat 556 de incidente cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, în creştere cu 66% faţă de 2017.
Potrivit ANCOM, incidentele au afectat, în total, aproape 15 milioane de conexiuni. Cele mai multe conexiuni afectate de incidentele semnificative sunt cele de telefonie mobilă şi SMS (peste 7,6 milioane de conexiuni), urmate de serviciile de internet mobil (peste 4,7 milioane de conexiuni), telefonie fixă (peste un milion de conexiuni) şi internet fix (aproximativ un milion de conexiuni), cele mai puţin afectate fiind cele de retransmisie a programelor audiovizuale (aproximativ 438.000 de conexiuni).
Constanţa a fost cel mai afectat judeţ cu 64 de astfel de evenimente de reţea, urmat de Dolj, unde s-au înregistrat 57 incidente, Teleorman (55) şi Olt (54). Judeţele cel mai puţin afectate au fost Ialomiţa (nouă incidente), Bihor şi Sălaj (câte 11), iar un număr de 166 de incidente au avut impact asupra a cel puţin două judeţe.
Raportul ANCOM privind incidentele semnificative care au afectat securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice în anul 2018 a fost realizat pe baza informaţiilor puse la dispoziţie de către furnizori.
Autoritatea colectează aceste date în baza Deciziei nr. 512/2013, prin care furnizorii au obligaţia de a notifica ANCOM cu privire la incidentele cu impact semnificativ asupra securităţii şi integrităţii reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice, adică a acelor incidente care au afectat un număr mai mare de 5.000 de conexiuni timp de cel puţin o oră.