Fostul judecător al Curții Constituționale, Augustin Zegrean a declarat, la România TV că Guvernul nu va avea nicio șansă să nu plătească pensiile majorate și a dat ca exemplu cazul profesorilor. Atunci profesorii au primit și mai mulți bani pentru că s-au plătit și dobânzi, a mai precizat fostul judecător.
„Noi am mai avut un caz de acest fel, când s-au mărit salariile profesorilor, iar guvernul nu le-a majorat. Atunci, profesorii au dat în judecată guvernul și au primit mai mulți bani, pentru că s-au dat și dobânzi. Dacă nu se vor rezolva lucrurile în mod legal, pensionarii vor da în judecată Guvernul și vor câștiga și vor primi majorarea.”, a explicat Augustin Zegrean.
Ce spunea premierul Orban despre subiect
Premierul Ludovic Orban a declarat, marţi, că Guvernul va folosi toate pârghiile pentru a împiedica intrarea în vigoare a legii care prevede majorarea pensiilor cu 40% şi a alocaţiilor, precizând că această măsură nu face altceva decât „să îndrepte România spre incapacitate de plată”.
„De fapt, PSD ce îşi doreşte? Să nu mai poată fi plătite pensiile, să nu mai existe bani ca să poată fi plătite salarii, să nu mai fie bani de investiţii, să nu mai avem bani pentru alocarea către autorităţile locale, să nu mai avem bani pentru chetuielile sociale. Asta vrea PSD şi ăsta este rezultatul în care noi acceptăm decizia unei majorităţi toxice care distruge România încetul cu încetul în fiecare săptămână prin toate aberaţiile de legi pe care le adoptă în Parlament. Nu acceptăm această creştere.
Guvernul pe care îl conducem va ataca la Curtea Constituţională această lege, de asemenea, nu vom accepta sub nicio formă aceste majorări fără fundament pentru că nu putem accepta ca destinul Românei să fie pus între paranteze de nişte iresponsabili care îşi bat joc de România. Toate pârghiile constituţionale şi legale pe care le avem la dispoziţie le vom folosi pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestei aberaţii economice şi care să permită României să îşi continue cursul firesc, cursul normal”, a declarat Orban, la Cluj.
Îngrijorare în privința deciziei majorării pensiilor cu 40%
Pe de altă parte, preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, susține că această creştere a pensiilor cu 40% este nesustenabilă în acest context al pandemiei, iar iresponsabilitatea parlamentarilor care au votat această majorare va conduce pe viitor la o povară bugetară greu de acoperit.
De asemenea, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), menționează că aceste creşteri de cheltuieli votate marţi de Parlament vor provoca lipsa resurselor financiare bugetare pentru proiectele de investiţii, care asigură o dezvoltare durabilă şi sustenabilă, se arată într-un comunicat.
Nu în ultimul rând, Consiliul Investitorilor Străini consideră că o creştere a deficitului de până la 11% din PIB, care va fi provocată de măsurile adoptate recent de Parlament, va fi dificil sau chiar imposibil de finanţat pe pieţele financiare. Reacţia organizaţiei care promovează interesele investitorilor străini din România survine după ce Parlamentul a votat, marţi, creşterea pensiilor cu 40%, creşterea salariilor profesorilor şi creşterea fondurilor alocate Primăriilor.
Mai mult, Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) îşi exprimă îngrijorarea faţă de majorarea cu 40% a punctului de pensie şi face apel la responsabilitate din partea decidenţilor pentru menţinerea echilibrului macroeconomic al României, se arată într-un comunicat. În ciuda tuturor avertismentelor privind situaţia macroeconomică fragilă accentuată de încetinirea economiei globale şi de efortul financiar intern angajat în lupta împotriva COVID-19, adoptarea unor astfel de decizii lipsite de sustenabilitate reprezintă un derapaj periculos care împovărează pe termen lung populaţia activă, generaţiile viitoare şi adânceşte tensiunile sociale, se mai menţionează în document.
Sursă foto: INQUAM/Sabin Cîrstoveanu