Asociaţia Energia Inteligentă trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia cu care se vor confrunta românii la iarnă.

40% dintre români vor sta în frig la iarnă sau vor avea restanţe uriaşe

Astfel, 4 din 10 români riscă să nu îşi mai poată încălzi locuinţa la iarnă în mod corespunzător sau vor fi puşi în situaţia de a acumula restanţe foarte mari la plata întreţinerii şi a facturilor.

Alţi experţi consideră că dezastrul ar putea fi şi mai mare decât atât.

“Dacă cresc preturile la energie cu cresc 100%, deci se dublează, circa 80-85% din populație intră în zona de vulnerabilitate. E mult mai simplu să reduci prețurile sau să pui o limită de preţuri către populație”, consideră expertul în energie Ion Purica.

Statul român câştigă foarte bine de pe urma facturilor uriaşe la energie. Ca urmare a creșterii prețurilor la gaze și energie electrică veniturile statului din redevențe au crescut cu circa 500%, în timp ce veniturile din TVA au crescut cu aproximativ 48%, potrivit calculelor Asociației Energia Inteligentă.

Cum vor putea face faţă familiile facturilor din această iarnă?

„O să ne luăm joburi în plus, ceva o să facem. Nu o să mai mâncam probabil ce mâncam pana acum”, spune cineva, potrivit Antena 3.

„Nu toată lumea are posibilități. Sunt mulţi pensionari care o duc de pe azi pe mâine”, afirmă o altă persoană

„Nu mi se pare normal având în vedere venitul minim”, este de părere un bărbat.

„Avem copii. Nu avem cum să dăm căldura mai mică. Vom face economie în alta parte”, declară şi o tânără mămică.

Ce soluţii ar avea autorităţile la dispoziţie? Adrian Câciu: Deocamdată statul sau reprezentanții guvernului vând povești

Analistul Adrian Câciu spune că toate declaraţiile din această perioadă ale politicienilor privind Legea consumatorului vulnerabil sau compensări ale facturilor nu au vreo acoperire, pentru că nu s-au alocat bani la rectificarea bugetară.

“Deocamdată statul sau reprezentanții Guvernului vând povești, pentru că la acest moment în rectificare nu prins niciun leu pentru ajutorarea consumatorului vulnerabil sau pentru eventuale compensații”, afirmă Câciu.

Alte soluţii ar putea fi reducerea TVA pentru energia electrică şi gaze naturale sau plafonarea preţurilor, aşa cum s-a întâmplat în 2016, atunci când tarifele RCA au fost plafonate timp de 6 luni.

“Furnizorii de energie trebuie să înțeleagă ca nu pot specula la nesfârșit lipsa de putere de negociere a consumatorului”, a mai declarat Adrian Câciu.