Utilizatorii de PC-uri din lumea întreagă încep treptat să renunţe la popularul sistem de operare Windows XP, lansat de Microsoft în 2001.  După ce gigantul software a anunţat că va înceta să mai ofere suport pentru acesta din luna aprilie a acestui an, cota de piaţă a scăzut simţitor, însă nu atât de mult pe cât şi-ar fi dorit oficialii Microsoft.

Cota de piaţă  a Windows XP este de 29%, conform datelor NetMarketShare, cu 8% mai mică decât în luna iulie a anului 2013. În prima parte a anului 2013, XP nu pierduse decât 2% din cota de piaţă. Dacă se menţine acest ritm, Windows XP va avea mai puţin de 20% din piaţă în luna aprilie a acestui an.

Motivul pentru care majoritatea utilizatorilor renunţă la XP este Windows 7 şi 8. Windows 7 are o cotă de piaţă de 47,5%, iar Windows 8 are 10.5%.

Datele celor de la StatCounter sunt similare. Windows 7 şi 8 au o cotă de piaţă de 54,8%, respectiv 10,5%. În ceea ce priveşte sistemele de operare de la concurenţă, Apple înregistrează o cotă de 7,5% la nivel global, iar Google cu Chrome OS are 0.1%.