În urmă cu câteva zile, Curtea de Apel de la Belgrad a respins, într-o decizie definitivă, cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiţă, arestat în capitala Serbiei în aprilie 2017 în baza unui mandat de arestare emis de România, a declarat un purtător de cuvânt al instanţei pentru agenţia Tanjug. 

Curtea de Apel a menţinut decizia Înaltei Curţi de la Belgrad, care a respins cererea de extrădare în urma faptului că, printr-o hotărâre a Oficiului pentru Azil al Ministerului de Interne sârb, lui Ghiţă îi fusese acordat azil în Serbia în iunie 2018, dată fiind ameninţarea de persecuţie în ţara de origine din cauza opiniilor lui politice, scrie Agerpres. Sebastian Ghiţă a fost arestat fiind suspectat de comiterea a opt infracţiuni. 

Judecat în patru dosare de corupţie, Radu Mazăre nu avea interdicția să plece din țară, însă era obligat să anunțe poliția când pleacă și când se întoarce. A plecat pe 20 decembrie 2017 cu o cursă aeriana spre Roma şi de acolo în Madagascar, unde a cerut azil politic. Pe 10 ianuarie 2018, instanţa supremă a emis pe numele lui un mandat de arestare în lipsă.

Elan Schwartzenberg este un alt urmărit internațional cu afaceri în Constanța și cu legături strânse de prietenie cu fostul primar al orașului. A fost trimis în judecată după ce ar fi intermediat o mită pentru Radu Mazăre și a fost dat în urmărire internațională în urmă cu doi ani. S-a refugiat de șase ani în Israel după ce, susține el, a fost avertizat că urma să fie arestat.

Fotografia lui Puiu Popoviciu apare în categoria „Most Wanted” a Poliției Române. Multimilionarul a plecat din țară cu câteva zile înainte de a fi condamnat la 7 ani închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”. După ce a fost dat în urmărire internațională, în august 2017, el s-a predat poliției din Londra și a fost eliberat după o săptămână contra unei cauțiuni de 200.000 de euro. O instanță engleză urmează să judece cererea de extradare a acestuia făcută de autorititățile din România.

O altă destinatie preferată a inculpaților condamnați în primă instanță pentru corupție este Costa Rica. Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea și fosta șefă a DIICOT, Alina Bica au cerut azil politic în acestă țară din America Centrală.

Udrea și Bica au plecat din România în timpul proceselor, fără a avea interdicția de a părăsi țara și s-au stabilit în mica republica din America Centrală. Elena Udrea este condamnată, pe fond, la 6 ani închisoare în dosarul Gala Bute, iar Alina Bica, fost procuror DIICOT, are o condamnare de 3 ani și șase luni pentru favorizarea infractorului. În noiembrie 2015, Elena Udrea a depus o cauțiune de 5 milioane de lei, în condițiile în care tot atunci sustinea că are toate bunurile sub sechestru. O firmă la care Udrea este asociată, SC Băi Boghiș Zalău. Afacerea Elenei Udrea merge ca unsă.

SURSA: digi24.ro