La începutul acestei luni, firma Pa&Co Internațional, controlată de omul de afaceri Costel Cășuneanu (prezent în Top 300 Capital – ediția 2010 cu o avere estimată la 180 de milioane de euro), a primit de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) licența de concesiune pentru explorare a resurselor de nămol terapeutic din perimetrul Movila Miresii, județul Brăila.
„Firma a primit licență cu o durată inițială de un an în vederea cercetării și stabilirii posibilităților de exploatare a resurselor de nămol terapeutic. Taxa anuală care trebuie plătită de Pa&Co Internațional este 1.982 de lei“, declară Mihai Claudius Radu, director general al ANRM.
Nămolul sapropelic este utilizat pentru tratamentul mai multor afecțiuni, cum ar fi cele reumatismale, dermatologice, neurologice, dar este utilizat și în industria farmaceutică, intrând în componența unor medicamente și creme. Prin procesare, poate fi o sursă de energie alternativă, potrivit lui Dinu Patriciu.
Șapte licențe de exploatare
Conform ANRM, în prezent, nouă societăți și instituții au în concesiune suprafețe de teren destinate explorării și exploatării nămolului terapeutic și sapropelic, în timp ce alte trei dețin licențe active în procedură de aprobare. Cele mai multe licențe acordate sunt cele de exploatare, fiind împărțite între Casa Națională de Pensii și Alte Drepturi de Asigurări Sociale (o licență), Apele Române RA (două licențe), respectiv Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (o licență). Au licențe de exploatare a nămolurilor terapeutice companile Unita Turism, controlată de omul de afaceri Josef Goschy, respectiv Turism Arieș, al cărei proprietar este clujeanul Adrian Augustin Baciu, proprietar al mai multor hoteluri, restaurante și al unei saline.
„Unita exploatează anual, de pe o suprafaţă de 45 de hectare, circa o mie de metri cubi de nămol. Folosim nămolul în scop terapeutic pentru bazele noastre de tratament (Unita deține două hoteluri clasificate la două stele la Lacul Sărat – n. red)“, spune Tiberiu Dima, directorul comercial al grupului Unita. De asemenea, Turism Arieș are în exploatare 42 de hectare de teren cu nămol terapeutic.
„Deocamdată, folosim nămolul în bazele de tratament ale companiei, însă suntem în negocieri cu firme din Germania și Austria pentru asocierea în vederea producerii de medicamente și creme având la bază nămol terapeutic“, declară pentru Capital Augustin Baciu. Turism Arieș este de vânzare, fiind evaluată în 2010 la 12 milioane de euro.
„Firma merge pe profit, însă este mult de muncă în acest business“, se justifică acesta, menționând că activitatea balneoclimaterică a înregistrat rezultate mai bune în 2010 decât în 2009.
Omul de afaceri Dinu Patriciu deține, prin firma Marine Resources Exploration International, din 2008, o licență de explorare a nămolului sapropelic din zona Deltei. Este vorba de o suprafață de teren de 9.000 de km pătrați, iar potrivit unor informații vehiculate în presă, omul de afaceri ar avea în plan să utilizeze nămolul pentru obținerea gazului sintetic. O altă licență de explorare a nămolului terapeutic este acordată companiei producătoare de cosmetice Pell Amar. Din martie 2010, compania încearcă să obțină și o licență de exploatare a nămolului, însă momentan fără succes. Pell Amar folosește produsul pentru producerea cosmeticelor încă dinainte de 1989, iar potrivit lui Nicu Stoica, acționar al companiei, la Balta Albă (județul Buzău) au fost investite peste 23.000 de euro în această activitate. Evident, investiția va crește considerabil după primirea licenței de exploatare.
Ar merge și la export
Potrivit ANRC, alte trei companii private așteaptă aprobarea licenței pentru exploatarea nămolurilor terapeutice, care se înnoiește anual. Una dintre companii este Valdor Slănic, deținută de omul de afaceri Doru Morcovescu, care are în plan modernizarea bazei de tratament pe care o deține la Slănic, o investiţie de 2,5 milioane de euro. „Am primit propuneri de export de nămol, probabil necesar clinicilor de tratament din străinătate, însă nu m-a interesat. Nu avem încă resurse de nămol ce pot fi exportate“, spune Doru Morcovescu. Potrivit acestuia, firma sa exploatează aproximativ 80 de metri cubi de nămol pe an.
Milionarii de top: «Noi vrem nămol!»
2 martie 2011, 09:02
Ultima modificare în 2 martie 2011, 11:02
Nămolul sapropelic a devenit o investiție pentru tot mai mulți dintre oamenii de afaceri prezenți în Top 300 Capital. Dinu Patriciu, Josef Goschy și, mai nou, Costel Cășuneanu au luat în concesiune zeci de hectare de teren plin cu nămol terapeutic.
Etichete:
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Companii
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook