Tot mai mulţi investitori imobiliari încep să construiască centre de afaceri şi locuinţe într-o zonă a Bucureştiului ocolită până acum. Lipsa metroului, însă, le-ar putea da planurile peste cap.
Milionarii Iulian Dascălu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Dan Şucu, Valentin Vişoiu şi George Copos, alături de dezvoltatori imobiliari străini, şi-au înfipt steagul în zona Expoziţiei din Capitală şi promit să construiască, în câţiva ani, peste 1.800 de apartamente, 11 clădiri de birouri şi spaţii expoziţionale. Zece grupuri de investitori, care au achiziţionat terenuri aici, pregătesc plasamente care însumează peste jumătate de miliard de euro, potrivit calculelor revistei Capital.
Pariul lor s-a bazat pe o cerere crescută de spaţii de birouri venită din partea multinaţionalelor şi pe promisiunea extinderii liniei de metrou şi în această zonă. În primele nouă luni din acest an s-au închiriat 210.000 mp de sedii de firmă în Bucureşti, iar brokerii imobiliari spun că firmele care vor să se mute anul viitor în spaţii mai mari de 5.000 mp nu au mai mult de 4-5 opţiuni disponibile. În ciuda nevoii de extindere, lipsa metroului poate conduce la respingerea unei clădiri de birouri de pe lista companiilor.
„Clienţii nu se uită la zone fără metrou. De aceea, zona Expoziţiei este un pariu cel puţin pentru următorii 3-4 ani, în contextul în care nu se va mai prelungi linia de metrou până la campionatul de fotbal din 2020“, a declarat Marius Şcuta, Head of Office Department & Tenant Representation în cadrul companiei de consultanţă imobiliară JLL Romania.
Sub semnul întrebării
Tot un pariu este considerat de Şcuta şi modelul spaţiilor de tip co-working, prin care nişte companii închiriază spaţii de birouri pe care le amenajează şi le subînchiriază pe perioade scurte de timp unor companii la început de drum sau firmelor care au nevoie de un sediu pentru un proiect cu durată determinată.
„Sunt ţări în care tendinţa de dezvoltare a acestei pieţei e descrescătoare. Rămâne de văzut cum se va comporta în România. Acum sunt circa 30.000 mp închiriaţi pentru spaţii de co-working, ceea ce plasează aceste firme după cele din IT în privinţa cererii“, menţionează Marius Şcuta.
Avantajul acestor spaţii este că se pot obţine contracte de şase luni sau un an, faţă de standardul de cinci ani practicat la nivel de piaţă.
Chiriile cerute de proprietarii de spaţii din zone premium au fost stabile în ultimii cinci ani, la valoarea de 18,5 euro/mp/lună. Totuşi, pachetele de beneficii oferite chiriaşilor au crescut în ultimul an.
„Chiriile vor ramane stabile, iar în unele zone din Bucureşti am putea vedea creşteri, în timp ce în celelelte cazuri nivelul de beneficii va scădea ţinând cont de creşterea preţurilor terenurilor şi ale materialelor de construcţii, ambii factori nefiind balansaţi de o scădere prea mare a randamentelor de investiţii“, explică Marius Şcuta.