Anul trecut, s-au încheiat contracte de export de peste un miliard de euro, în condiţiile în care totalul investiţiilor străine directe în România, în primele zece luni din 2012, au fost de 1,3 miliarde euro. Peste 1.000 de firme au beneficiat de oportunitățile de business, unele ivite în ţări situate la multe mii de kilometri de România.
Tot mai mulți oameni de afaceri români, care activează în aproape toate domeniile economice de la producţie la turism, IT şi shipping, au început să caute oportunități de dezvoltare în țări mai puţin convenţionale.
O noutate o constituie prezenţa unei companii de asigurări din România pe piaţa din America de Sud. Astra Asigurări a decis să intre pe piaţa din Ecuador şi urmează să facă pasul şi către Columbia, Peru şi Bolivia, după cum a declarat, pentru Capital, Alin Bucşa, preşedintele companiei.
Într-o primă fază, compania va subscrie poliţe property şi de catastrofă, dar şi asigurări dedicate domeniilor aviatic şi maritim. Investiţia iniţială se ridică la câteva milioane de euro, iar pentru început poliţele vor fi emise din România.    
Afaceri cu statul
După un an de scăderi pe piața românească, odată cu izbucnirea crizei în 2009, UTI Group a început să își regândească strategia de business, încercând să devină o societate globală.
„Exportul este una dintre soluţiile cele mai importante pentru consolidarea unei creşteri sustenabile. În ceea ce priveşte grupul UTI, noi deja am început să investim mult în dezvoltarea de proiecte în străinătate: unele sunt o replicare a proiectelor implementate în România (sistemele de management al traficului implementate în Polonia, soluţia pentru tahograf digital implementată în Ucraina, Bulgaria, Tadjikistan, Uzbekistan, Ucraina, portabilitatea numerelor de telefon în Albania), altele sunt noi – soluţia de autentificare folosind dispozitive mobile ale Centrului IT al Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei din Azerbaidjan. Vom continua să participăm la licitaţii în străinătate pentru a ne menţine cifra de afaceri la un nivel ridicat, dar mai ales pentru a îndeplini unul dintre cele mai importante obiective stabilite pentru viitor: listarea la o bursă internaţională“, a declarat Tiberiu Urdăreanu, acționarul majoritar al UTI Holding.
Poarta spre Asia a fost deschisă și de firmele lui Costel Cășuneanu, care a constatat că necesarul de construcții pe zona de infrastructură și aeroporturi din țările arabe este o oportunitate pentru oamenii de afaceri români. Tot către țările arabe, cu care România avea cândva relații comerciale tradiționale, s-au îndreptat și parte din componentele și utilajele produse la uzinele Faur, deținute de frații Marius și Emil Cristescu. 
 În ritmuri latino
Ultima parte a anului 2012 a fost marcată de un interes subit al oamenilor de afaceri români spre zone ceva mai exotice decât frământatul Orient Mijlociu: Cuba, Ecuador și Brazilia, în general America Latină.  „În luna noiembrie a anului 2012, am fost într-o deplasare în Cuba, cu scopul de a intra în legătură cu două instituții cubaneze. Este vorba de Cupet, compania națională de petrol, și de Labiofam, un institut de cercetare în biotehnologie, care are rezultate impresionante în industria farma umană, industria farma veterinară și industria de producție a biofertilizanților“, povestește omul de afaceri Ovidiu Tender. Deja „cuceritor“ al continentului african, Tender merge către diversitate și va deschide prima reprezentanță Vulcan tocmai în Cuba.
Astfel, Tender a propus înființarea unei fabrici împreună cu cei de la Cupet (companie în care Vulcan va fi acționar majoritar) pentru producția de unități de pompare Vulcan.
„Practic, vorbim de prima fabrică Vulcan din afara țării. Piața căreia ne adresăm este atât cea locală, cât și din alte țări producătoare de țiței din zonă. Propunerea mea a deschis calea spre începerea discuțiilor și cred că se va finaliza pe parcursul acestui an“, subliniază Tender. După cum explică omul de afaceri, o evaluare totală a investițiilor este greu de făcut în acest moment, cu atât mai mult cu cât, la viitoarea fabrică Vulcan, contribuția părții române va fi doar de finețe, materia brută pentru construcția pompelor fiind pusă la dispoziție de Cupet.
Trenuri în Cuba
Tot Cuba și tot companiile de stat au acționat ca un magnet și pentru grupul Grampet, deținut de omul de afaceri Gruia Stoica. Împreună cu fratele său, Vasile Didilă, acesta are o avere estimată, la nivelul anului trecut, la 530-550 milioane de euro în Top 300 Cei mai bogaţi români, realizat de  revista Capital. Grampet Group și Uniunea Căilor Ferate din Cuba au semnat, la începutul lunii noiembrie a anului trecut, un acord de colaborare în scopul dezvoltării domeniului transportului feroviar.
Prin acest acord se are în vedere, în mod deosebit, colaborarea în domeniul construcției și reparației de locomotive şi vagoane pentru trenurile de călători și de marfă deţinute de căile ferate cubaneze.
Tramvaie şi petrol la capătul lumii
Ceva mai jos pe harta lumii, în Golful Mexic, Grup Servicii Petroliere (GSP), deținut de omul de afaceri Gabriel Valentin Comănescu, operează două platforme de foraj petrolier pentru PEMEX. GSP operează și în Marea Nordului, pentru Wintershall BV, membră a grupului BASF și Perenco, iar în curând va începe și montarea de conducte submarine pentru E.ON E&P UK Limited, divizia de explorare și producție a nemților de la E.ON.
Proiectul vizează înlocuirea conductei Hunter, cu o lungime de 8 kilometri. Lucrările vor începe în martie 2013, în perimetrul Hunter, situate în partea de sud a apelor britanice ale Marii Norului.
Un alt milionar român, Valer Blidar, a ales ca destinație favorită Brazilia. Astfel, Astra Vagoane Călători, cel mai mare jucător intern pe piața producătorilor de vagoane de cale ferată și tramvaie a câştigat un contract de 100 milioane de euro cu Vale, una dintre cele mai mari companii din lume, cu sediul la a Rio de Janeiro.
Contractul prevede livrarea a aproximativ 100 de vagoane de călători, într-o perioadă de doi ani şi jumătate. Din cele 100 de vagoane, 96 sunt de călători, două sunt vagoane generator şi alte două, vagoane poştale. Vagoanele de călători au o capacitate de 96 de locuri la clasa a doua şi 74 la clasa întâi. Vagoanele Astra vor transporta călători pe o lun­gime de 1.200 de km în regiunea de nord-est a ţării sud-americane, pe o cale ferată care face legătura între ţăr­mul atlantic şi Bazinul Amazonian.
IT la Antipozi                     
Australia este piaţa în care Bit­defen­der, companie specializată în soluţii de protecţie informatică şi deţinută de milionarul Florin Talpeş, a înregistrat cea mai agresivă creştere în ultimii doi ani.  „Încă din momentul în care am intrat în regiunea respectivă, rezultatele au fost surprinzător de bune, Bitdefender beneficiind de o imagine foarte solidă. În mod evident, am fost ajutaţi de faptul că Australia este ţară de limba engleză, iar presa din USA şi Marea Birtanie este foarte citită de public. Investițiile pe care le facem de mai bine de zece ani au dat rezultate rapid, iar Australia este în continuare una din pieţele asupra căreia ne vom concentra atenţia. Cota noastră de piaţă în Australia depăşeste 5%“, spune Talpeş.
Oportunitățile pe care le au țările respective sunt motivațiile care m-au dus acolo. Concret, în unele bogățiile subsolului, în altele potențialul pieței.
Ovidiu Tender, acționar, Tender Group

Nișe de dezvoltare se găsesc. De aceea am mers în Ecuador și Brazilia. O piață mare, însă grea. Toți vor să cumpere cu circa 20%  sub costul de producție.
Gheorghe Bosânceanu, acționar, Șantierul Naval Constanța
754 milioane euro este valoarea a 4.015 contracte încheiate în urma celor 30 de misiuni economice organizate de România în 2012
350 milioane euro este valoarea a 41.000 de contracte încheiate de români în urma celor 61 de târguri internaționale
1.031 de firme românești au participat și încheiat contracte de export și de colaborare în cadrul celor 91 de evenimente economice