O zonă neexploatată a Bucureştiului s-a transformat, peste noapte, într-un El Dorado pentru nume importante din sectorul imobiliar. Într-un singur an s-au încheiat aici opt tranzacţii majore cu terenuri în valoare de peste 70 mil. euro, un record pentru piaţa imobiliară locală.
Milionarii Iulian Dascălu, Alin Niculae, Gheorghe Iaciu, Dan Şucu, Valentin Vişoiu şi George Copos, alături de dezvoltatori imobiliari străini, şi-au înfipt steagul în cartierul Griviţa din Capitală şi promit să construiască, în câţiva ani, peste 1.800 de apartamente, 11 clădiri de birouri şi spaţii expoziţionale. Cele zece grupuri de investitori, care au achiziţionat terenuri aici, pregătesc plasamente care însumează peste jumătate de miliard de euro, potrivit calculelor revistei Capital. Proiectele acestora vor ocupa, în total, mai puţin de 15 hectare de teren, însă loturile au fost printre cele mai scumpe vândute în acest an. Parcelele din zona Expoziţiei s-au vândut chiar şi cu 860 euro/mp. Totuşi, preţul este cu aproape 30% sub recordul zonei, stabilit în 2007 la nivelul de 1.200 de euro/mp.
Fără a lua în considerare alte investiţii aflate în pregătire, doar cele zece proiecte creionate deja vor atrage aici peste 3.600 de locuitori şi peste 16.000 de angajaţi. Pentru o mai bună imagine a modului în care se va transforma acest cartier, clădirile proiectate aici vor găzdui echivalentul unei treimi din numărul de angajaţi care lucrează în polul de afaceri coagulat deja în jurul pasajului Pipera, care reprezintă cel mai mare centru de afaceri din ţară.
Pionierii zonei
Primi investitori interesaţi de zona Expoziţiei au apărut în anul aderării României la Uniunea Europeană, când piaţa imobiliară locală galopa spre punctul său maxim. Firma israeliană Rosebud Real Estate a cumpărat atunci terenul fabricii Compania Industrială Griviţa, amplasat în spatele Romexpo, pe care intenţiona să ridice un mega-proiect cu spaţii de birouri, locuinţe şi centre comerciale. Investitorul a plătit pe lotul de circa şase hectare un preţ de 72,9 mil. euro, fiind unul dintre cele mai scumpe vândute vreodată în România. Planul prea ambiţios al dezvoltatorului a împins firma în insolvenţă, iar terenul a fost predat ciprioţilor de la Bluehouse Capital, care au fost mandataţi să îl vândă şi să recupereze cât mai mulţi bani. Anul acesta s-a început vânzarea pe parcele a terenului, la un preţ cu 40% mai mic faţă de cel din 2007.
Un alt pionier al zonei este omul de afaceri George Copos. Antreprenorul deţine un teren de 3.500 mp, lângă hotelul său Crown Plaza, pe care intenţionează să construiască un turn de birouri înalt de peste 100 metri. Pentru asta, el s-a asociat în 2011 cu dezvoltatorul Globe Trade Centre (GTC), însă planurilor lor au pierit în negura crizei. Anul acesta, parteneriatul a fost rupt, iar, de curând, George Copos a început construcţia pe cont propriu. Milionarul a anunţat că va investi circa 50 mil. euro în proiectul Ana Tower, care va avea 24 de etaje.
Noul val
Interesul de extindere al multinaţionalelor şi dorinţa acestora de a scăpa de polii aglomeraţi de birouri formaţi în ultimii ani au redeschis apetitul investitorilor imobiliari pentru zona Expoziţiei. Dezvoltatorul care a dat drumul valului de achiziţii a fost tot GTC, motivat de veniturile bune obţinute de pe urma City Gate, proiectul lor de birouri din faţa Romexpo. Compania, susţinută acum de gigantul american Lone Star şi după o pauză de opt ani în care şi-a vândut toate proprietăţile neperformante din România, a plătit 10,5 mil. euro ciprioţilor de la Bluehouse pe 15.000 mp din terenul fostei fabrici Griviţa. Planul investitorului este să construiască aici un complex cu trei clădiri de birouri şi o suprafaţă comercială de 46.000 mp, care presupune un cost de dezvoltare de 89 mil. euro. GTC se aşteaptă de pe urma proiectului, denumit City Rose Garden, la un randament de 10% şi la venituri nete anuale de 9 mil. euro din chirii. Proiectul, care va cuprinde şi 920 de locuri de parcare, va fi finalizat în etape în 2019 şi 2020.
Pasul făcut de aceştia a stârnit, în câteva luni, o serie de achiziţii de terenuri. Dezvoltatorul Portland Trust, susţinut financiar de fondul american de investiţii Ares Management, a anunţat semnarea unui parteneriat cu firma Bluerose Corporation prin care va dezvolta un complex cu trei clădiri de birouri tot pe o parte din terenul fostei fabrici Compania Industrială Griviţa. Directorul firmei a declarat recent că se vor investi circa 80 mil. euro aici şi că finanţarea este asigurată printr-un credit de la BCR. Mai mult, cea mai mare dintre cele trei clădiri programate va fi noul sediu central al ING, unde vor lucra cei circa 2.000 de angajaţi ai băncii. Complexul Expo Business Park, care va cumula o suprafaţă de 42.000 mp, va fi livrat chiriaşilor în primăvara lui 2019.
Locuinţe pentru corporatişti
Şi cum zecile de mii de angajaţi care vor lucra în acest cartier au nevoie de locuinţe, nu a trecut mult până la apariţia proiectelor rezidenţiale. Terenul rămas după vânzarea celor două loturi din platforma Companiei Industriale Griviţa a fost achiziţionat de Impact Developer & Contractor, firmă controlată de antreprenorul Gheorghe Iaciu. Dezvoltatorul a anunţat că va investi aici 68 mil. euro în construcţia unui ansamblu cu 630 de apartamente a căror preţ va ajunge la 2.000 de euro/mp, aproape dublu faţă de media pieţei. Lucrările la prima fază din Luxuria Domenii Residence vor începe în ianuarie 2018 şi până în iulie 2019 vor fi livrate patru clădiri, ce vor cuprinde 268 de apartamente. Până în 2020 vor fi construite nouă blocuri.
La rândul lor, antreprenorii maghiari Péter şi Gábor Futó, tată şi fiu, au revenit pe piaţa imobiliară din România prin intermediul companiei lor Futureal, după ce s-au retras odată cu venirea crizei. Ei au plătit 3,7 mil. euro pe un teren ce a aparţinut producătorului de mezeluri Medeus, aflat în insolvenţă. În locul fostei fabrici, amplasată lângă cartierul ANL Romexpo, se va construi un cartier cu 400 de apartamente, care necesită o investiţie de 32 mil. euro, potrivit directorului companiei.
Totuşi, cel mai mare complex din zona va fi ridicat de antreprenorii Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, şi Valentin Vişoiu, proprietarul constructorului Conarg. Ei au anunţat că vor investi 100 mil. euro în construcţia unui ansamblu rezidenţial cu circa 800 de apartamente în locul fostei fabrici de metale feroase şi semifabricate Griviţa SA, de lângă Parcul Cireşarii. Prima fază din Arcadia Apartments Domenii constă într-o clădire cu două subsoluri, şase etaje şi etajul şapte retras, care va avea în componenţă 193 de garsoniere, apartamente cu două, trei şi patru camere, penthouse-uri şi duplex-uri, la care se adaugă 240 de locuri de parcare subterane. Preţurile, fără TVA, pornesc de la 70.000 de euro pentru garsoniere şi ajung la 265.000 de euro pentru penthouse-uri.
Atracţie nebănuită
Chiar şi ieşeanul Iulian Dascălu, care a spus în repetate rânduri că nu va investi în Bucureşti, a ajuns la un acord cu proprietarii Romexpo şi a achiziţionat o serie de clădiri din cadrul complexului expoziţional. Parteneriatul cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), acţionarul majoritar al Romexpo, prevede demolarea imobilelor achiziţionate şi construirea altora noi, din care centrul expoziţional va folosi 3.000 mp ca depozite şi ateliere. Planurile detaliate ale antreprenorului nu au fost divulgate, însă este aşteptată construcţia unor spaţii comerciale, dat fiind faptul că el este unul dintre cei mai mari proprietari de malluri din ţară.
Tot Romexpo a intrat într-un acord de vânzare cu o firmă controlată de Francisca Niculae (23 de ani), fiica milionarului Alin Niculae de la Oscar Downstream. Investitorul urmează să cumpere un teren cu 4,7 mil. euro în spatele complexului expoziţional. Cel mai probabil vor să construiască aici tot locuinţe, dat fiind istoricul milionarului pe piaţa imobiliară. Niculae este beneficiarul a o serie de ansambluri rezidenţiale din Sectorul 6, construite de firma Pedro Company Constructexim, controlată de Petre Niculae.
Belgienii de la Atenor, care deţin un complex de birouri în Pipera, se apropie şi ei de achiziţia unui teren de circa 11.600 mp amplasat în zona de intrare spre OCPI Bucureşti şi Institutul de Studii şi Proiectări pentru Construcţii pentru Agricultură şi Industrie Alimentară (ISPCAIA). Lotul, evaluat la circa 10 mil. euro, este vândut de firma cu capital italian Ro Naturstein, care deţine zeci de imobile în Bucureşti. Belgienii vor să ridice pe acest teren un complex de birouri în suprafaţă de 44.000 mp.
În final şi ca o notă inedită, Marea Lojă Naţională a României îşi construieşte tot în această zonă un nou sediu. Masonii au autorizaţie de construcţie pentru o clădire cu patru etaje, pe un teren primit de la RAPPS încă din 2013.
Caracteristic stilului românesc de dezvoltare, toate aceste construcţii sunt realizate înainte de îmbunătăţirea infrastructurii. Astfel, zona este deservită doar de staţia de metrou 1 Mai şi de linia de tramvai 42, care circulă foarte rar. Pe harta Bucureştiului se naşte un nou punct de calvar pentru navetişti.