Fotbalişti, oameni de afaceri şi top- manageri au devenit colocatari ai ansamblurilor rezidenţiale exclusiviste. Un lux care costă de la cåteva sute de mii pånă la milioane de euro. Într-un moment în care piaţa imobiliară resimte un recul al vånzărilor, pe fondul intrării potenţialilor clienţi într-o stare de expectativă cauzată de declaraţiile pe marginea noului regulament BNR, prin care se doreşte restrångerea creditării, segmentul rezidenţial de lu
Fotbalişti, oameni de afaceri şi top- manageri au devenit colocatari ai ansamblurilor rezidenţiale exclusiviste. Un lux care costă de la cåteva sute de mii pånă la milioane de euro.
Într-un moment în care piaţa imobiliară resimte un recul al vånzărilor, pe fondul intrării potenţialilor clienţi într-o stare de expectativă cauzată de declaraţiile pe marginea noului regulament BNR, prin care se doreşte restrångerea creditării, segmentul rezidenţial de lux începe să atragă primii clienţi. Recent lansat pe piaţă, proiectul Stejarii din Capitală, dezvoltat de Ţiriac Imobiliare, cu o valoare de 230 de milioane de euro, are rezervate, potrivit reprezentanţilor companiei, toate cele 16 penthouse-uri din prima fază. Unul dintre cumpărători este Cristian Chivu, fotbalistul lui Internationale Milano şi căpitanul echipei naţionale a Romåniei. Acesta tocmai a achiziţionat un penthouse pentru care va plăti ceva mai mult de un milion de euro. Preţurile din cadrul acestui ansamblu de lux sunt cuprinse între 340.000 de euro şi 1,8 milioane de euro plus TVA. De o locuinţă în cadrul ansamblului Stejari pare a fi interesat şi Bogdan Enoiu, managing director al McCann Erickson Romånia. „Mi se pare unul dintre cele mai frumoase proiecte de pe piaţa rezidenţială romånească şi sunt interesat. Însă, momentan, nu pot confirma dacă voi cumpăra sau nu“, declară acesta pentru Capital.
Portarul Rapidului, Daniel Coman, a plătit peste 300.000 de euro pentru un apartament de lux din zona de nord a Capitalei, pe care intenţionează să-l închirieze. „Cererea pentru locuinţe de lux este, încă, neacoperită. Asta dacă prin lux înţelegem, în primul rånd, un amplasament deosebit (långă parc, lac, aproape de pădure etc.), finisaje deosebite, suprafeţe mari şi spaţii verzi“, spune Simona Costache, general manager al agenţiei imobiliare bucureştene Perfect Casa.
Recordul îl deţine Julia Kristensen, cea care a adus brandul Scabal (croitorie de lux pentru bărbaţi) în Romånia şi deţine buticurile Kristensen, Scabal, Elegance şi Strenesse. Aceasta a cumpărat cu cinci milioane de euro o vilă de peste 800 mp pe bulevardul Lascăr Catargiu. La råndul ei, caută clienţi pentru o vilă în care funcţiona showroomul Scabal.
Samar Quaddoumi, strategic marketing officer în cadrul Alpha Bank, a achiziţionat o locuinţă în cadrul ansamblului Emerald Residences. Cel mai scump apartament de aici se vinde cu circa 500.000 de euro, una dintre atracţiile ansamblului fiind o grădină realizată în stil feng shui, pentru care au fost investite circa două milioane de euro. „Achiziţionarea unui apartament în Emerald Residences a reprezentat pentru mine mai mult decåt achiziţia unei proprietăţi. Este un statement despre statutul social şi stilul de viaţă care mă caracterizează“, explică Quaddoumi. Acesta este unul dintre motivele pentru care cei cu venituri ridicate aleg să se mute în complexuri de locuinţe exclusiviste, care oferă clienţilor diverse facilităţi ce nu se regăsesc în cazul proiectelor destinate clasei medii. Finisaje speciale, grădini sau lacuri ecologice, precum cele pe care QLD, dezvoltatorul proiectului Green Lake, a anunţat că le va realiza, cresc interesul cumpărătorilor.
„Piaţa de lux e diferită. Oferta e mai redusă, cererea la fel, iar acest sector nu prea are cum să fie afectat de criză. Oamenii care cumpără locuinţe de lux nu sunt afectaţi de schimbările politicii de creditare impuse de BNR“, spune pentru Capital analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
Cånd clienţii se transformă în dezvoltatori
Unul dintre pionierii rezidenţelor de lux este fostul jucător de tenis Florin Segărceanu, implicat în această piaţă încă din 1999. Bani de pe urma imobiliarelor au cåştigat şi alte personaje cunoscute, precum Andreea Bănică, dar şi foşti manageri de top, precum Cătălin Scripcaru (ex-country manager al Raiffeisen Evolution, divizia de dezvoltare imobiliară a Raiffeisen Bank). Acesta dezvoltă un bloc de lux pe Aleea Alexandru din Capitală, care va costa 7,5 milioane de euro. Iar interesul rămåne constant. Chiar în condiţii neprielnice de piaţă, dezvoltatorul grec Raptis Kavouras a achiziţionat un teren de 16.300 mp în Satul Francez, la preţul de 4.200 euro/mp, pe care va construi apartamente de lux. „Segmentul de lux rămåne singurul care nu este afectat nici măcar în Statele Unite, cu toată criza! Nu ne aşteptăm la scăderi spectaculoase de preţuri pe acest segment, ci doar la o stagnare sau la o creştere mai lentă“, conchide Simona Costache.
Simona Costache, general manager Perfect Casa
Ansamblul rezidenţial Stejarii este dezvoltat în Băneasa de Ţiriac Imobiliare şi, la finalizare, va avea o valoare de piaţă de 230 de milioane de euro. Printre facilităţile complexului se află: piscina semiolimpică acoperită, patru piste de bowling, cinci terenuri de tenis, restaurant sportiv, saloane beauty&spa, pista de alergare în zona pădurii, grădiniţa cu predare în trei limbi străine etc.
Bogdan Enoiu
Cristian Chivu
Daniel Coman