Cele opt (in momentul redactarii articolului) hoteluri inchiriate de trupele americane sunt: RexHHHH(proprietatea fratilor Paunescu), SavoyHHHH, PerlaHHH(proprietatea holdingului Spring Time), Palm BeachHHHHH, complexul Palas-PelicanHHH, Central HHH si BritanniaHHH (proprietatea senatorului Trita Fanita). Acesta din urma este singurul situat in Eforie Nord, iar valoarea contractului este estimata la 900.000 de dolari. De asemenea, sunt vizate si hotelurile CarmenHHHH din Venus, proprietatea companiei de asigurari Asirom, si HoraHHH din Saturn, al carui actionar majoritar este SIF Transilvania.
Prioritatile americanilor, in ceea ce priveste hotelurile, au fost confortul si siguranta, mai exact, posibilitatea de a supraveghea toate caile de acces in hotel si de a amplasa bariere si soldati. Hotelurile care comunica intre ele, cum este cazul hotelului ParcHH, in care se poate ajunge si din cladirea vecina, care gazduia o sala de bingo, au fost refuzate de americani. „Reprezentanti ai comandamentului trupelor americane au venit, s-au uitat si au plecat fara sa dea un raspuns clar. Noi am inceput curatenia si reamenajarea, iar zvonurile ca hotelul a fost luat de ei ne-a pus pe fuga clientii”, spune Florin Butnaru, directorul hotelului si fiul viceprimarului orasului Constanta.
Cat despre transport, acesta este asigurat de doua agentii de turism din Constanta, Latina si Danubius. Saptamana trecuta, agentia de turism Danubius a anuntat ca s-a alaturat celor 3.700 de agentii care fac parte din portofoliul TUI. Cel mai mare tour-operator german a cumparat, inca de la 1 ianuarie 2003, un pachet de 70% din actiunile Danubius, restul ramanand in posesia celor doi parteneri romani care au infiintat agentia in 1991 si o vor conduce in continuare. Aceasta inseamna de fapt ca grupul TUI este cel care a obtinut contractul pentru serviciile de transport oferite americanilor.
„Implicarea grupului TUI in sectorul agentiilor de turism din Romania specializate pe incoming reflecta importanta crescanda pe care o acordam acestei destinatii”, a declarat Wolfgang Bremer, director al departamentului Portofoliu din cadrul grupului TUI. Alaturi de Bulgaria, Romania este considerata una din pietele cu cel mai mare potential de crestere din Europa de Est.

Nemtii abandoneaza Turcia si Tunisia

„Pe piata germana exista o oarecare nervozitate si lumea asteapta sa vada ce se intampla in Irak. Noi am reusit sa semnam contractul cu cel mai mare tour-operator german, TUI, care va aduce in Romania 20.000 de turisti. Nemtii prefera statiunea Mamaia si hotelurile de patru si cinci stele. Iar prezenta trupelor americane pe litoral nu este o problema. Dimpotriva, am fost felicitati ca am deschis sezonul la 1 martie. Oricum, contractele internationale nu pot fi anulate sub nici o forma si pana in iunie hotelurile vor fi eliberate”, a declarat ministrul turismului Dan Matei Agathon, aflat in acest moment la Targul de Turism de la Berlin. Pe piata germana, din care Romania va primi o „felie” mai mare anul acesta, Turcia, Tunisia si Egiptul sunt percepute ca tari nesigure, ceea ce duce, inevitabil, la reconsiderarea optiunilor de vacanta. „Razboiul este o problema pe litoralul Marii Mediterane, mai ales pentru Turcia si Egipt”, afirma si Soren Hartman, vicepresedintele TUI.
Daca anul trecut aproximativ 60.000 de turisti din tarile Uniunii Europene si-au petrecut vacanta pe litoralul Marii Negre, anul acesta este estimata o crestere de cel putin 10%, avand in vedere rezervarile facute pana acum. In plus, este foarte probabil ca o parte din cei 20.000 de romani care au calatorit anul trecut in Turcia sa-si petreaca vacanta acasa, restul urmand sa aleaga intre Grecia, Bulgaria, Croatia si Spania.
Tot 20.000 de locuri a rezervat pe litoral operatorul german ITS Reisen, primii turisti urmand sa vina incepand cu data de 8 mai a.c. Printre cele 13 hoteluri selectate de ITS se numara si cateva din cele ocupate in prezent in Mamaia de trupele americane. Atat hotelierii, cat si reprezentantii ITS refuza sa evalueze consecintele in cazul unei posibile rezilieri a contractelor, limitandu-se sa precizeze ca „turistii germani nu vor sta in hoteluri in care stau si ofiteri americani” si ca „In Mamaia vor veni in jur de 6.000 de turisti nemti in sezonul 2003”. Surse din industria hoteliera afirma ca in cazul rezilierii contractelor internationale, penalizarile aplicate partii romane ar fi mai mult decat usturatoare.
Este insa posibil sa fie invocata clauza de forta majora, clauza care a fost folosita la anularea contractelor incheiate cu partenerii romani, asa cum s-a intamplat in cazul Bursei de Turism care trebuia sa aiba loc la hotelul Perla in perioada 18-21 martie, si care a fost, evident, mutata la Hotelul Flora. Administratia hotelului Perla, care apartine, impreuna cu hotelurile Majestic si Select, grupului Spring Time, spune ca venirea trupelor americane a insemnat renuntarea la clientii fideli. Desi in aceasta perioada nu sunt turisti, hotelul Perla, deschis tot timpul anului, gazduia in mod normal conferinte, seminarii si oameni de afaceri care aveau treburi in port.

60.000.000 USD

au incasat anual autoritatile din Insulele Bermude pentru cele patru baze militare puse la dispozitia, fara ca vreun cent din aceasta suma sa reprezinte chirie pe terenuri ori cladiri.

18.000 USD

costa o realimentare cu cherosen a avionului militar de transport Hercules C-130, de tipul celor cu care, intr-un ritm de 5-10 zboruri pe zi, au fost adusi militarii americani la Kogalniceanu.

4.000 soldati AMERICANI

se pare ca se afla in prezent in raza judetului Constanta. O parte sunt cazati in Mamaia, restul stau in corturi in baza militara Mihail Kogalniceanu. Sunt vizate si alte baze, ca de exemplu cea de la Slobozia.

10.000.000 USD

vor intra pana la sfarsitul lunii mai in bugetul hotelurilor de pe litoral care au incalzire centrala si au avut norocul sa intre in gratiile soldatilor americani. Americanii platesc intre 20 si 50 de dolari pe camera.

Sosiri pe litoral

Turisti romani si straini, fara orasul Constanta
1998    806.464
1999    678.651
2000    671.638
2001 659.277

Locuri de cazare pe litoral In 2001

Mamaia        18. 215
Eforie Nord    9.269
Neptun        8.750
Saturn        8.214
Venus        5.462
Olimp        5.314
Jupiter        4.684
Eforie Sud    3.822
Cap Aurora    2.083