Baza militară de la Mihail Kogălniceanu, un „hub strategic” pentru NATO
Surse din domeniul Apărării au precizat miercuri că toate acordurile dintre România și Statele Unite ale Americii, inclusiv cele referitoare la prezența militară americană pe teritoriul românesc, sunt în vigoare, respectate și adaptate constant în funcție de dinamica de securitate din regiune.
În acest context, facilitățile strategice de pe teritoriul României, precum forțele americane dislocate prin rotație în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și sistemul antirachetă Aegis Ashore din Baza 99 Deveselu, integrat în arhitectura defensivă a NATO, „reprezintă dovezi clare ale angajamentului comun româno-american pentru securitatea colectivă aliată”, au subliniat aceleași surse.
Sursele citate au evidențiat că modernizarea și extinderea Bazei 57 Aeriene de la Mihail Kogălniceanu, realizată printr-o investiție de peste 2,5 miliarde de euro din partea Guvernului României, va transforma baza într-un hub strategic regional pentru NATO, capabil să găzduiască până la 10.000 de militari români și aliați. Proiectul este structurat pe o perioadă de 20 de ani și va fi implementat în patru etape.
Prezența forțelor americane, susținută de aceste investiții majore în infrastructura de apărare, contribuie la consolidarea securității regionale și la descurajarea amenințărilor externe.
În prezent, peste 1.700 de militari americani sunt dislocaţi în România, majoritatea fiind staţionaţi în baze strategice precum Mihail Kogălniceanu, Deveselu şi Câmpia Turzii.
Ar fi România prima țară NATO atacată de Rusia?
În altă ordine de idei, amintim că România a organizat recent exercițiul militar multinațional Sea Shield 25, desfășurat pe fondul unui climat regional tensionat. Considerat unul dintre cele mai importante exerciții navale ale NATO, Sea Shield are ca scop întărirea cooperării între forțele aliate. Ediția din acest an a reunit 12 state, inclusiv Franța, și a implicat participarea a 2.600 de militari.
Exercițiul militar multinațional Sea Shield, recunoscut drept unul dintre cele mai importante exerciții navale ale NATO, a fost axat pe scenarii de luptă antisubmarin, de suprafață și antiaeriană, desfășurate într-un cadru de instruire complex.
„Ne pregătim în toate felurile, atât pentru războiul antisubmarin, războiul de suprafață, cât și împotriva forțelor aeriene inamice, prin exerciții de apărare antiaeriană”, explică comandantul flotei navale române, Cornel-Eugen Cojocaru.
Pe fregata „Regina Maria”, aflată la aproximativ 65 de kilometri de țărmul românesc, echipajul a desfășurat un exercițiu de simulare a detectării și neutralizării unei ținte aeriene, sub coordonarea flotei navale române, condusă de contraamiralul Cornel-Eugen Cojocaru.
Potrivit publicației franceze Libération, această activitate navală românească contribuie în mod direct la întărirea securității pe flancul sud-estic al NATO, prin misiuni de identificare și neutralizare a minelor marine, alături de Turcia și Bulgaria. Mai multe puteți citi aici.