Biografia lui Vladimir Putin, un fals?! Este sau nu un judoka?

De ani de zile, se știe că președintele Rusiei, Vladimir Putin, este pasionat de diverse sporturi, fiind chiar președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo. Videoclipuri în care apare pe salteaua de judo au făcut înconjurul lumii.

În realitate, însă, el este doar pasionat de acest sport, Nu-l practică la nivel de performanță, așa cum scrie în biografia sa. Pe scurt, liderul rus nu este un judoka.

Potrivit lui Constantin Niculae (judoka român), lui i se dă mai multă importantă pentru că este președintele Rusiei, nu pentru că este judoka. Putin n-a participat vreodată la competiții sportive, spre deosebire de președintele din Belarus, Alecsandr Lukașenko.

În anul 1992, Lukașenko a fost atât lider de stat, cât și președintele Federației de Judo din Belarus. Constantin Niculae a avut ocazia să-l cunoască în anul 1978. E un sportiv bun și „un tip distractiv”.

Președintele Rusiei și Președintele din Belarus
Președintele Rusiei și Președintele din Belarus (SURSA FOTO: kremlin.ru)

„Lui Putin i se dă mai multă importanță pentru că este președintele Rusiei, dar nu a fost judoka. Să spun așa, mai bine, este un simpatizant, nu a participat în competiții. Asta spre deosebire de Lukașenko. El a fost și în competiții, dar a deținut și funcția de președinte al Federației de Judo din Belarus în 1992, când era președinte, iar ca sportiv l-am cunoscut în 1978. Un sportiv bun și un tip distractiv.

Pe Putin nu l-am cunoscut așa, decât la masă și a fost la competiții, la protocol, nu am avut discuții cu el, puteam să am acum, după ce a ajuns președinte și a fost numit președinte de onoare de către Marius Vizer (Președintele Federației Internaționale de Judo din anul 2007). Pentru că Marius Vizer este un foarte bun manager, știe să asambleze contactele.

De exemplu, Ezio Gamba, care este un italian, carabinier, care a renunțat la grad și, când a fost boicotată Olimpiada, în 1980, a renunțat la grad și a participat ca judoka.

Vladimir Putin l-a angajat imediat după 1992, l-a pus antrenorul Rusiei și i-a dat niște bani pentru că a apreciat că a venit în Rusia, la Olimpiadă, ca sportiv. A renunțat la gradul lui, ce a fost el, carabinier. L-a răsplătit”, a povestit recent Constantin Niculae într-un interviu acordat pentru ProSport.

Vă amintim că, în anul 2022, Federația Internațională de Judo a suspendat poziția lui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.

Liderul de la Kremlin era președinte de onoare și ambasador al organizației.

„Din cauza războiului care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, Federația Internațională de Judo anunță suspendarea statutului domnului Putin de președinte de onoare și ambasador ”, se arată în comunicatul de presă.

Constantin Niculae
Constantin Niculae (SURSA FOTO: Facebook, CS Dinamo Bucuresti)
Ezio Gamba
Ezio Gamba (SURSA FOTO: European Judo Union)
Ezio Gamba și Vladimir Putin 1
Ezio Gamba și Vladimir Putin (SURSA FOTO: kremlin.ru)
Ezio Gamba și Vladimir Putin
Ezio Gamba și Vladimir Putin (SURSA FOTO: kremlin.ru)
Ezio Gamba și Vladimir Putin
Ezio Gamba și Vladimir Putin (SURSA FOTO: kremlin.ru)

Ce este un judoka?

Un judoka este un practicant al sportului japonez de arte marțiale numit Judo. Judo a fost dezvoltat la sfârșitul secolului al XIX-lea în Japonia și a fost fondat de Jigoro Kano. Acest sport se concentrează pe folosirea abilităților tehnice și tactice pentru a obține superioritate asupra adversarului. Termenul „judoka” se referă la o persoană care practică și studiază Judo.

Pentru a deveni un judoka, cineva trebuie să urmeze câțiva pași:

  • înscrierea într-un club sau școală de judo;
  • participarea la antrenamente regulate (este esențial să participe la antrenamente regulate pentru a dezvolta abilitățile tehnice, forța, flexibilitatea și rezistența necesare în judo);
  • progresul prin centurile de culoare (în judo, judoka își marchează progresul printr-un sistem de centuri de culoare, de la centura albă pentru începători până la centura neagră pentru avansați; fiecare centură reprezintă un anumit nivel de cunoștințe și abilități);
  • participarea la competiții;
  • respectarea principiilor etice;