Banca Agricola a Greciei (ATE Bank) a semnat, la sfarsitul saptamanii trecute, precontractul pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Mindbank. Valoarea tranzactiei ar putea depasi 30 de milioane de euro. Un grup de mici actionari, cu participatii insumate de peste 50% din capitalul social al Mindbank, au incheiat la finele saptamanii trecute un precontract de vanzare-cumparare prin care se angajeaza sa isi cedeze participatiile Bancii Agricole a Greciei (ATE).
Banca Agricola a Greciei (ATE Bank) a semnat, la sfarsitul saptamanii trecute, precontractul pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Mindbank. Valoarea tranzactiei ar putea depasi 30 de milioane de euro.
Un grup de mici actionari, cu participatii insumate de peste 50% din capitalul social al Mindbank, au incheiat la finele saptamanii trecute un precontract de vanzare-cumparare prin care se angajeaza sa isi cedeze participatiile Bancii Agricole a Greciei (ATE). Surse apropiate tranzactiei ne-au declarat ca, la ultimele negocieri, cumparatorul a oferit un pret reprezentand de 2,5 ori valoarea contabila. “Actiunea ar putea fi platita astfel la de cinci-sase ori valoarea nominala”, afirma sursele citate. Daca tranzactia va fi perfectata, pretul de vanzare al pachetului majoritar ar putea depasi, astfel, 30 de milioane de euro. “Contractul final ar putea fi semnat in circa trei-cinci saptamani”, declara aceleasi surse.
Precontractul de vineri a fost semnat la numai doua saptamani de cand ATE Bank a venit cu prima oferta. Potrivit surselor amintite, ATE, cea de-a cincea mare banca din Grecia, cu capital majoritar de stat, a fost preferata tocmai pentru a incheia mai rapid tranzactia. Initial, se negociase si cu Egnatia Bank, insa procedurile de due-dilligence pe care aceasta dorea sa le deruleze cu o firma de consultanta ar fi durat mai mult decat isi doreau actionarii Mindbank. Spre deosebire de Egnatia, ATE a consultat doar raportul de audit realizat de KPMG pentru situatiile financiare pe 2005, care insa nu sunt conforme reglementarilor si principiilor contabile internationale. “Vor derula in perioada urmatoare un audit intern, care s-ar putea incheia in cateva saptamani. Doar daca nu le place ce gasesc, contractul final nu se mai semneaza”, afirma aceleasi surse.
Cu o cota de nici 1% din totalul activelor sistemului bancar romanesc, si cu greutati tot mai mari de a face fata concurentei de piata, actionarii Mindbank s-au straduit de mai multe luni sa gaseasca un investitor puternic care sa le preia participatiile. La finele anului 2005, cel mai mare actionar al Mindbank era UCECOM, cu 25,2% din capital, institutie lipsita de puterea financiara necesara realizarii unor investitii pentru dezvoltarea bancii. Ceilalti actionari mai importanti erau, la aceeasi data, cetateanul kuweitian A.H.Bahman (15,41%), MISR Romanian Bank (preluata recent de BLOOM Bank Liban, cu 9,02%), Dan Cojocaru (8,86%) si Grange Nominees Limited (4,09). Intre timp, participatiile s-au mai modificat, majorandu-se cea a lui Dan Cojocaru si aparand un nou actionar cu peste 2% – stefan Margineanu.
La finele anului trecut, Mindbank realiza venituri de numai 40,18 milioane RON (circa 11 milioane de euro), marcand o crestere mai mult decat modesta fata de 2004 (1,3%). Profitul brut a fost, in aceeasi perioada, de 8,56 milioane RON (2,5 milioane euro). Din fondurile totale ale bancii, mai mult de 74% nu au avut, insa, acoperire in numerar efectiv, fiind numai fonduri scriptice care nu au putut fi folosite in activitatea de creditare si plasare a disponibilitatilor banesti. In locul lor, banca a fost nevoita sa atraga depozite la dobanzi care i-au diminuat rentabilitatea curenta.
La inceputul acestei luni, pe 9 mai, un grup de sapte actionari care au primit imputerniciri si de la alti actionari, reprezentand concentrat 51,82% din capital, s-au constituit intr-un Comitet de Coordonare insarcinat cu vanzarea pachetului majoritar. Printre acestia nu s-a numarat si UCECOM.