Distrugerea barajului Kahovka pe 6 iunie, care a provocat pagube în valoare de 1,2 miliarde de euro, aduce teroarea în Europa.
„Există lucruri pe care nu le vom putea restaura niciodată”, a declarat ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strileț, în timpul unei videoconferințe cu omologii săi din UE.
Ecosisteme întregi au fost măturate în Marea Neagră prin distrugerea barajului. Modul în care a fost calculată suma rămâne deocamdată neclar. Potrivit lui Strileț, aproximativ un milion de oameni sunt acum fără apă potabilă.
În plus, resturile o să fie spălate în alte țări: „Europa va găsi mine rusești pe plajele sale”, a spus oficialul ucrainean, informează postul german de televiziune ZDF.
Litoralul românesc este sigur
Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, a declarat că nu a ajuns niciun fel de pericol către plajele din România şi litoralul este sigur, se poate înota în apa mării fără probleme.
Ministrul a arătat că există partea de război hibrid şi crede că este o dezinformare informaţia privind pericolul de pe litoral în ceea ce privește holera.
Ministrul Radu Oprea a precizat în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News, că nu este riscant să mergem pe litoral.
”Am verificat cu instituţiile abilitate calitatea apei. în fiecare zi şi nu există niciun risc de holeră şi spun lucrul acesta foarte apăsat şi hortărât să se audă”, a spus ministrul Economiei şi Turismului, el precizând că atât DSP-ul ldin Tulcea, cât şi cel din Constanţa fac aceste verificări pe tot litoralul şi nu este niciun fel de pericol.
Dezinformări ale războiului hibrid
”Eu spun că este o dezinformare astăzi. A fost un eveniment în Ucraina cu acel baraj dar este foarte multă apă este o distanţă, nu a ajuns niciun fel de pericol către plajele din România şi litoralul este sigur, se poate înota în apa mării fără probleme. Vrem să avem cât mai mulţi turişti români şi străini pe litoralul românesc, am văzut poziţii ale patronatelor din turism, ale instituţiilor care fac verificări ale calităţii apei”, a spus Oprea.
Ministrul a mai afirmat că ”nu este nicio bază reală în zvonurile care au apărut şi care s-au propagat în social media”.
”Eu nu uit niciodată că există partea de război hibrid. Cred că este o dezinformare. Parte din hotelieri au venit şi cu această ipoteză, spunând că sunt interesati să vină un aport de turişti din România, pentru că ştim numărul de turişti care merg în Grecia, Bulgaria, Turcia.