Sute de mineri de la minele Lonea și Livezei protestează și luni în fața sediului Complexului Energetic Hunedoara (CEH). Aceștia sunt nemulțumiți că nu și-au mai primit salariile și sunt dispuși să intre și în greva foamei, transmite Gândul.
Aproximativ 60 de mineri s-au blocat în subteran la mina Lupeni, amenințând că vor intra în greva foamei dacă negocierile de astăzi dintre liderii de sindicat și autorități nu vor avea rezultatele dorite.
Minerii se plâng că nu și-au primit salariile pe luna ianuarie, iar tichetele de masă sunt restante de 10 luni. De asemenea, aceștia cer decontarea transportului restant de 11 luni, dar și decontarea încălzirii.
Nu în ultimul rând, aceștia sunt îngrijorați în privința situației lor după cele trei luni în care salariile le sunt asigurate printr-o ordonanță de urgență, după cum a anunțat recent premierul Florin Cîțu.
În același context, la termocentrala Mintia, unde activitatea a fost oprită de câteva zile din cauza lipsei de cărbune, s-au adunat mai mulți energeticieni.
Minerii amenință cu greva foamei
Unii dintre minerii care protestat în subteranul Minei Lupeni din Valea Jiului anunțau, duminică seara, că sunt dispuşi să intre în greva foamei, în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluţionate prin negocierile dintre liderii sindicali şi administraţia Complexului Energetic Hunedoara (CEH), programate să se desfăşoare luni la Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.
„Am discutat cu colegii mei care se află în subteran şi mi-au transmis că cel puţin 10 dintre ei sunt dispuşi să intre în greva foamei, de luni, dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. Oamenii cer plata integrală a salariilor pe luna ianuarie şi restanţele la tichetele de masă şi transport, acestea fiind întârziate de 10 luni de zile”, a declarat duminică, pentru Agerpres, preşedintele executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn.
Pentru plata la zi a drepturilor băneşti restante – salarii, tichete de masă şi transportul la locul de muncă – este nevoie de circa 18 milioane de lei, potrivit aprecierilor făcute de directorul general al CEH, Samuel Dioane.