Minerii care s-au blocat în subteranul exploatării de cărbune Livezeni, nemulţumiţi de plata cu întârziere a salariilor, au încheiat protestul vineri seara, după ce au aflat rezultatul negocierilor purtate în cursul zilei la Bucureşti, când li s-au dat asigurări că drepturile băneşti vor fi achitate săptămâna viitoare, mai devreme de data de 26 februarie.
„Au ieşit la suprafaţă şi s-au îndreptat spre casele lor. Au rămas doar angajaţii care asigură inspecţiile pentru siguranţa locurilor de muncă, pentru măsurarea noxelor din subteran, pentru evacuarea apelor. Sunt 16 persoane care asigură siguranţa locurilor de muncă”, a declarat, pentru Agerpres, directorul EM Livezeni, Sebastian Durbacă.
Activitatea de producţie a minei va fi reluată luni dimineaţa, la schimbul întâi.
Aproximativ o sută de mineri de la exploatarea Livezeni protestau vineri în subteran, nemulţumiţi de întârzierea salariilor, ei raliindu-se astfel acţiunilor declanşate, în urmă cu două zile, de colegii lor de la Mina Lupeni.
Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), Cristian Roşu, a anunţat vineri, după o serie de întâlniri avute la Bucureşti cu premierul Florin Cîţu, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi cu secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Lucian Heiuş, că minerii îşi vor primi salariile integral săptămâna viitoare, mai devreme de termenul anunţat pentru 26 februarie.
Plata salariilor asigurată pe trei luni
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis că există soluţii pe termen scurt pentru rezolvarea problemelor de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) amintind, în context, că a fost adoptată o Ordonanţă care permite utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale şi în cazul companiilor în insolvenţă.
În acest fel, va fi asigurată plata salariilor pentru următoarele trei luni, a precizat acesta.
„Astăzi am avut mai multe discuţii aplicate cu reprezentanţii sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuţii a participat şi prim – ministrul Florin Cîţu pentru a afla care le sunt solicitările. Nu ne derobăm de responsabilitate şi ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol şi să iasă din subteran.
Avem soluţii, care să rezolve problemele pe termen scurt. Am adoptat deja Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pentru a putea include şi companiile aflate în insolvenţă, cum este acum cazul celor de la CEH.
În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, Ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”, a transmis ministrul vineri seara.