Chiar dacă tabletele le-au făcut aproape să dispară de pe piaţă, mini-laptopurile au rezistat şi, în ultima vreme, sunt tot mai populare.
Performanţă, autonomie şi portabilitate, acestea sunt condiţiile esenţiale în alegerea unui laptop, însă modelele care le au pe toate sunt mai puţin accesibile. Mini-laptopurile au devenit populare în anul 2007, atunci când taiwanezii de la Asus introduceau pe piaţă primele modele Eee PC. În timp, acestea au pierdut din cota de piaţă, principala cauză fiind apariţia unui nou produs, mai atrăgător: tableta. Disponibile, atât în versiuni de 7 inch, cât şi 10 inch, tabletele i-au determinat pe producătorii de laptopuri de mici dimensiuni să se orienteze către alte segmente de piaţă. Mini-laptopurile au început, însă, în ultima vreme să fie din nou la modă. Tastatura tabletei este mai dificil de utilizat, autonomia în anumite cazuri este superioară în cazul mini-laptopurilor şi nu în ultimul rând pe laptop poţi utiliza anumite programe care nu există pentru tablete şi probabil nu vor exista.
Toţi producătorii de laptopuri au în portofoliu cel puţin un mini-laptop, dar cum îl alegi pe cel potrivit nevoilor tale. Majoritatea mini-laptopurilor au ecrane de 11,6 inch (30 cm), procesor Intel Atom sau Celeron, memorie flash de tip eMMC şi vin cu sistem de operare preinstalat. Ecranele sunt de tip LCD LED cu rezoluţie HD (1.366X768 pixeli), iar un aspect de care trebuie ţinut cont, dacă se lucrează şi în exterior, este tehnologia glare sau antiglare. Diferenţele între procesoarele Atom şi Celeron nu sunt atât de semnificative. Procesoarele Atom au mai multe nuclee ceea ce permite rularea mai multor aplicaţii simultan. Procesoarele Celeron au o putere de procesare mai mare. Astfel, dacă nu ai de gând să te joci sau să rulezi programe complexe, procesorul Atom va satisface majoritatea cerinţelor. Memoria flash de tip eMMC este fie de 32 GB, fie de 64 GB. Aceasta poate fi mărită şi oricând se poate conecta un hard disk extern sau se poate lucra în cloud. Autonomia variază în funcţie de model de la 6 ore la 12 ore. Greutatea mini laptopurilor este în jur de 1 kg, fiind perfecte pentru mobilitate.
Preţurile pentru mini-laptopurile de buget pornesc de la 800 de lei şi pot ajunge la 1.400 lei. Dacă banii nu reprezintă o problemă, unul dintre cele mai bune mini-laptopuri de pe piaţă este Apple MacBook Air 11. Acesta are un procesor i5, 4GB memorie RAM, hard disk de tip SSD de 256 GB şi sistem de operare OS X Yosemite. Autonomia oferită este de nouă ore, iar dacă nu este folosit poate rezista până la 30 de zile fără a fi nevoie de reîncărcare. Preţul unui model este de 5.500 lei.
Lenovo Ideapad 110S-11IBR
Ecran 11,6 inch, antiglare
Procesor Intel Celeron N3060, 1,6 GHz
Memorie 4 GB
Stocare eMMC 64 GB
Preţ 1.249
Magazin eMAG.ro
Asus X206HA-FD0066T
Ecran 11,6 inch, glare
Procesor Intel Atom X5 – Z8350, 1,4 GHz
Memorie 2GB
Stocare eMMC 32 GB
Preţ 979 lei
Magazin Altex.ro
Apple Macbook Air 11
Ecran 11,6 inch, glossy
Procesor Intel i5, 1,6 GHz
Memorie 4 GB
Stocare SSD 256 GB
Preţ 5.500 lei
Magazin istyle.eu