Șomajul a ajuns la limita minimă în Europa de când se fac măsurători

În luna mai, rata șomajului în Europa a stagnat la 6,4%, conform datelor publicate de Eurostat și preluate de AFP. Această cifră reprezintă cel mai scăzut nivel înregistrat începând cu anul 1998, când au început să fie colectate și publicate datele pentru statele din zona euro.

Datele reflectă o dovadă solidă a rezistenței pieței muncii în fața stagnării economice observate în ultimele 18 luni. În ciuda încetinirii creșterii economice în zona euro, începând cu sfârșitul anului 2022, în urma impactului războiului din Ucraina și a creșterii inflației, rata șomajului a continuat să înregistreze scăderi și s-a stabilizat la un nivel fără precedent începând cu primăvara anului 2023.

În ceea ce privește Uniunea Europeană în ansamblu, rata șomajului a fost de 6% în luna mai, menținându-se la același nivel comparativ cu luna aprilie. Aceste cifre subliniază importanța resilițienței pieței muncii în fața provocărilor economice majore din ultimul an și jumătate.

În România, șomajul a crescut ușor

În România, rata șomajului a înregistrat o ușoară creștere la 5,4% în luna mai, comparativ cu 5,3% în aprilie.

În total, în luna mai, 13,2 milioane de persoane erau șomeri în Uniunea Europeană, din care 11,078 milioane în statele din zona euro. Comparativ cu aprilie, numărul șomerilor a crescut cu 13.000 de persoane în UE și cu 38.000 de persoane în zona euro.

În mai, 2,828 milioane de tineri sub vârsta de 25 de ani erau șomeri în UE, inclusiv 2,287 milioane în zona euro. Rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 14,4% în UE și de 14,2% în zona euro, față de 14,5% în UE și 14,2% în zona euro în aprilie.

În ceea ce privește genul, rata șomajului în rândul femeilor a fost de 6,3% în UE, stabilă față de luna precedentă, iar în rândul bărbaților a fost de 5,8%, de asemenea stabilă comparativ cu luna anterioară. În zona euro, rata șomajului a fost de 6,7% în rândul femeilor în mai, aceeași ca în aprilie, în timp ce în rândul bărbaților a crescut ușor de la 6,1% în aprilie la 6,2% în mai.

Cele mai scăzute rate ale șomajului în UE au fost înregistrate în Cehia (2,7%), Polonia (3%), Malta (3,2%) și Germania (3,3%). În contrast, cele mai ridicate rate ale șomajului au fost în Spania (11,7%) și Grecia (10,6%).

Eurostat utilizează definiția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) pentru a stabili șomajul, adică persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani care îndeplinesc simultan următoarele trei condiții: nu au un loc de muncă, sunt disponibile să înceapă lucrul în următoarele două săptămâni și au căutat activ un loc de muncă în ultimele patru săptămâni.