Am văzut în ultimele zile noile afişe electorale ale candidaţilor pentru Parlament şi observ, ca şi voi, că sunt pline de feţe vechi. Candidaţii sunt “ţinuţi de mână” de foşti sau actuali lideri ai României, care ne cer să avem încredere. La ce încredere se referă? Să avem încredere în ce nu au făcut?! M-am gândit împreună cu nişte prieteni, care sunt şi  ei oameni de afaceri, să facem nişte stampile cu “Tot voi?!” şi să le punem pe toate afişele electorale relevante.

Era o glumă, dar ne preocupă foarte mult ce se întâmplă pe scena politică pentru că, de 20 de ani, cei care vor să vină la Putere promit mereu că vor sprijini mediul de afaceri şi ajung să facă mai nimic. Facilităţile fiscale pentru investiţii nu prea există, iar taxele şi impozitele sunt tot mai mari. Antreprenorii îşi deschid afaceri off-shore ca să evite plăţile împovărătoare către stat, consumatorul final nu este protejat, iar companiile mari au tendinţa să echivaleze preturile din România cu cele de pe alte pieţe (fără să ţină cont de puterea de cumpărare a romanului de rând). Apoi, nu există o modalitate clară prin care o parte dintre companiile mari să poată fi determinate să-şi recunoască profiturile reale, iar de aici statul şi implicit noi avem de pierdut. Tot mai multe companii căuta tertipuri pentru a scăpa măcar de o parte din taxe. Multinaţionalele nu sunt în niciun fel “convinse” să-şi mute sediile în România, aşa cum, de exemplu, procedează Elvetia, unde autorităţile au tactici de negociere. La noi, autorităţile nu au niciun fel de tactici de negociere, nu avem buni negociatori cu FMI, cu organismele internaţionale, cu investitorii. Nu avem negociatori buni care să cunoască problemele reale ale economiei şi să găsească soluţii. Un negociator bun ştie trucurile fiscale folosite de antreprenori şi ar putea ajunge la un compromis cu ei, favorabil pentru întreaga economie. Noi, oamenii de afaceri, primim mereu de la candidaţi: “vom face”, “va fi”, “vom găsi soluţii”, dar nu am auzit în atâţia ani electorali nişte măsuri clare şi, mai ales, CUM vor face lucrurile respective.

Până când şi până unde va merge lipsa de asumare?! Nu am văzut niciun politician care să spună de la început: “Dacă nu voi face cutare lucru, daţi-mă afară” sau “Dacă nu voi respecta ce am promis, îmi voi da demisia”. Astfel de asumări sunt cele de care are nevoie orice popor şi orice mediu de afaceri. Nu vrem minciuni, promisiuni sau demagogie. Vreau că, la mai bine de 20 de ani de la Revoluţie, fiecare parlamentar din cei 469 pe care îi are România să-şi asume UN SINGUR LUCRU pentru următorii patru ani. Aşa vom avea la final măcar 469 de lucruri bine făcute! Nu mă aştept la miracole! Dacă fiecare parlamentar va face bine 1 singur lucru, vă garantez că vom fi o ţară de câştigători. Noi, românii, suntem foarte permisivi şi spunem mereu că parlamentarii să facă şi pentru ei, dar să facă şi pentru noi. Până acum, nu au făcut decât pentru ei. E ruşinos. Dacă fiecare parlamentar ar face un singur lucru, la sfârşit, cu siguranţă, se va mândri cu asta şi se va bucura. Ar fi un singur lucru bine făcut pentru ţara copiilor lui, dar şi a copiilor noştri.

Bogdan Ciocoveanu este directorul general al Lerida International şi manager specializat în restructurări