Suma minimă de plată pentru o consultaţie este de 4 lei iar suma maximă poate ajunge la 90 de lei. Astfel, pentru orice serviciu medical, fie că face parte din pachetul de bază, fie din cel facultativ, cetăţenii vor plăti această sumă în plus.
Potrivit ministerului, coplata este un moderator în accesarea serviciilor medicale din pachetul de servicii de bază şi reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale. Scopul este de a descuraja cererea nejustificată de servicii medicale și de a avea un control mai strict asupra corectitudinii raportărilor de servicii medicale efectuate de către furnizori.
Totodată coplata va fi și un instrument de stimulare a exigenței pacienților față de calitatea serviciilor furnizate.
Domeniile de asistenţă medicală pentru care se încasează coplată sunt: asistenţă medicală primară, asistenţă medicală ambulatorie de specialitate, asistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice, asistenţă medicală spitalicească.
Cine este scutit de la plată
Nu toţi cetăţenii vor plăti aceste contribuţii, întrucât există categorii de persoane scutite de la coplată: pensionari cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/luna, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani fara venituri, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, pînă la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni, ucenicii sau studenţii dacă nu realizează venituri din muncă, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse, femeile însărcinate şi lăuzele pentru serviciile medicale legate de evolutia sarcinii.
De asemenea, coplata nu se aplică serviciilor medicale de urgenţă.