Ministerul Energiei a declarat că TAP, conducta trans-adriatică, o altă legătură energetică care leagă Azerbaidjanul de Europa, va consolida rolul strategic al Azerbaidjanului în securitatea energetică, cooperare și dezvoltare durabilă.
„În calitate de nou operator de sisteme de transport, dezvoltat și încorporat în conformitate cu cele mai bune practici și standarde din industrie, TAP permite o diversificare dublă: o cale de energie nouă, fiabilă și durabilă și o sursă de gaz care ajunge la milioane de utilizatori finali europeni, în deceniile următoare „, a declarat directorul general al TAP, Luca Schieppati.
Consorțiul TAP AG a declarat anterior că TAP, un sistem de transport al gazelor care va transporta gazul natural azer către Europa, este gata să înceapă operațiuni comerciale.
Acesta a descris finalizarea construcției conductei și începerea operațiunilor comerciale drept pași importanți în punerea în funcțiune a coridorului sudic de gaze.
Mai mult, președintele consiliului de administrație al TAP, Murad Heydarov, a menționat că coridorul sudic de gaz este unul dintre cele mai moderne și fiabile sisteme disponibile în prezent pentru transportul energiei.
„În calitate de componentă cheie a coridorului sudic de gaz de 3.500 km, TAP combină caracteristici strategice și concurențiale de piață. Acesta asigură faptul că Europa poate primi aprovizionări dintr-o altă sursă, sprijinind în același timp obiectivele cheie ale UE de realizare a unei piețe integrate a energiei și a unei durabile, un mix energetic sigur și diversificat, contribuind la fluxurile continue către tranziția energiei curate „, a adăugat el.
Coridorul sudic de gaze este o inițiativă a Comisiei Europene pentru o rută de alimentare cu gaze naturale din regiunile Caspice și Orientul Mijlociu către Europa.
Traseul din Azerbaidjan către Europa constă în conducta Caucazului de Sud, conducta transanatoliană (TANAP) și conducta trans-Adriatică.
TAP este un proiect de conducte pentru transportul gazelor naturale, începând din Grecia prin Albania și Marea Adriatică în Italia și mai departe în Europa de Vest.
Conducta va fi alimentată cu gaze naturale din a doua etapă a dezvoltării câmpului de gaz Shah Deniz din Azerbaidjan în secțiunea azeră a Mării Caspice prin conducta Caucazului de Sud și TANAP. Întrucât va spori securitatea energetică și va diversifica aprovizionarea cu gaze pentru mai multe piețe europene, proiectul TAP este susținut de instituțiile europene și este văzut ca un „proiect de interes comun” și o parte a coridorului sudic al gazelor.
Lungimea totală a conductei va fi de 878 de kilometri, dintre care 550 de kilometri în Grecia, 215 kilometri în Albania, 105 kilometri în larg și 8 kilometri în Italia.
Piciorul în larg va fi așezat la o adâncime maximă de 810 metri.
Capacitatea inițială a conductei va fi de aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an, cu opțiunea de a extinde capacitatea până la 20 de miliarde de metri cubi.
Acționarii TAP sunt BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagás (16%) și Axpo (5%).