MAE: Decizia Rusiei subminează ordinea internațională
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) condamnă decizia Federaţiei Ruse de a se retrage din Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (TCFE), afirmând că aceasta este „cea mai recentă acţiune de subminare a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a securităţii euroatlantice”.
Potrivit MAE, procedura, iniţiată de Rusia în 10 mai, a fost încheiată vineri, prin notificarea depozitarului Tratatului CFE, Regatul Ţărilor de Jos.
„Decizia Federaţiei Ruse este cea mai recentă acţiune de subminare a ordinii internaţionale bazate pe reguli şi a securităţii euroatlantice, pe fondul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, cu încălcarea Cartei ONU, a angajamentelor Actului Final de la Helsinki şi a obiectivelor TCFE”, arată Ministerul de Externe.
Potrivit sursei citate, acţiunile Federaţiei Ruse au afectat negativ TCFE încă de la anunţul său de „autosuspendare” din Tratat în 2007, fără un temei legal. La acel moment, Federaţia Rusă deja nu mai îndeplinea în totalitate obligaţiile ce îi reveneau prin Tratat.
„România va continua, alături de statele aliate, să contribuie activ la securitatea Europei prin susţinerea unei posturi consolidate de descurajare şi apărare a NATO, precum şi prin măsuri adecvate de control al armamentelor, luând în considerare mediul de securitate şi securitatea tuturor aliaţilor, în conformitate cu Noul Concept Strategic”, a subliniat MAE.
Tratatul cuprinde 30 de state
Tratatul cu privire la fortele armate conventionale in Europa (CFE) a fost negociat în ultimii ani ai Războiului Rece, fiind semnat la Paris, pe 19 noiembrie 1990. Înaintea retragerii Federaţiei Ruse, Tratatul cuprindea 30 de state-părţi. Celelalte state-părţi continuă să implementeze între ele Tratatul, aspectele privind implementarea fiind gestionate în cadrul Grupului Consultativ Comun (JCG), cu sediul la Viena.
Tratatul privind forţele convenţionale în Europa (CFE) din 1990 a impus limite în ceea ce priveşte desfăşurarea de echipamente militare în Europa. Rusia şi-a suspendat participarea la acest tratat în 2007 şi şi-a „oprit complet” participarea în 2015.
Putin a semnat, la sfârşitul lunii trecute, un decret prin care denunţă simbolic tratatul, în urma unei dezbateri şi a unui vot formal în parlamentul rus pe această temă. Moscova susţine că tratatul a devenit contrar intereselor de securitate ale Rusiei, „ca urmare a schimbării situaţiei”.
NATO a condamnat, vineri, decizia Rusiei. „Decizia Rusiei de a se retrage din Tratatul CFE este cea mai recentă dintr-o serie de acţiuni care subminează în mod sistematic securitatea euro-atlantică”, a afirmat Alianţa într-un comunicat. „Decizia Rusiei demonstrează şi mai mult dispreţul continuu al Moscovei faţă de controlul armelor”, a subliniat NATO.