Sumă importantă pentru români de la stat. Aproape 90 de milioane de lei vor intra în conturile a peste 10.700 de beneficiari pentru motorina utilizată în agricultură.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Mai exact, MADR a aprobat prin ordin de ministru cantitățile de motorină utilizată în agricultură în primul trimestru al acestui an, determinate la plată de către APIA, pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare.

APIA va demara efectuarea plăților

Astfel, cantitățile totale de motorină prevăzute în actul normativ sunt de 58.540.501 litri, iar valoarea totală a ajutorului de stat aferent este de 89.515.233 lei, pentru un număr de 10.729 beneficiari.

Ordinul a fost transmis către Monitorul Oficial, urmând ca APIA să demareze efectuarea plăților după publicare.

Ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură

Reamintim că prin Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014, până la finele anului 2023, se acordă ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, respectiv prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare.

La începutul acestui an, Ministerul Agriculturii a anunțat că schema de reducere a accizei pentru motorina utilizată în agricultură va continua și în anul 2023. La acel moment, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a arătat că a fost depus în consultare publică un proiect de Hotărâre pentru completarea HG nr. 1174/2014, cu privire la instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Ajutorul de stat acordat fermierilor

Actul normativ venea să asigure condițiile pentru acordarea și în anul 2023 a ajutorului de stat fermierilor, fiind vorba despre reducerea accizei pentru motorina folosită în acest domeniu. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a precizat, atunci, că a fost alocată suma de 500 de milioane de lei de la bugetul de stat.

„Am alocat pentru anul 2023 suma de 500 milioane de lei de la bugetul de stat, în așa fel încât sprijinul de care beneficiază agricultorii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură să fie acordat și în acest an, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare”, spune ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea.

Proiectul de Hotărâre arat că subvenția acordată fermierilor, sub formă de rambursare, este de 1,529 lei/litru, reprezentând diferența dintre nivelul de 1.632,81 lei/1.000 litri al accizei standard pentru motorină și rata accizei reduse de 103,9059 lei/1.000 litri.