Ministerul Agriculturii a demarat discuţii cu reprezentanţii sectorului pentru a contura punctul de vedere al României în ceea ce priveşte politica agricolă comună începând cu anul 2020, a declarat, luni, Elena Tatomir, director general al Direcţiei Generale Politici Agricole şi Strategii din Ministerul Agriculturii, în cadrul conferinţei PRIA Agriculture.
"Săptămâna aceasta este o săptămână foarte încărcată în ceea ce priveşte discutarea viitorului politicii agricole comune. S-au trimis invitaţii şi pe 24 (martie – n.r.) avem întâlniri la Ministerul Agriculturii, pentru că deja ne pregătim cu puncte de vedere pentru politica începând din 2020 şi poate în cadrul acestor întâlniri, pe baza a ceea ce s-a realizat în ultimii aceşti ani, să vedem ce a mers şi ce nu a mers, ca să ne spunem părerea pentru viitoarea politică agricolă comună", a spus Tatomir. Potrivit acesteia, un semnal de alarmă îl reprezintă faptul că, potrivit statisticilor, România exportă foarte multă materie primă.
"Poate ar trebui să ne uităm la numite sectoare. S-a vorbit aici că se exportă foarte multă materie primă. Toţi ne-am dori să dăm plus valoare produselor noastre să exportăm produse procesate, poate ar trebui să acţionăm în această cale", a continuat reprezentantul Ministerului Agriculturii. Ea a menţionat că, în cadrul ministerului, au fost constituite grupe de lucru pe toate sectoarele de activitate.
"Am trimis adrese peste tot, pentru că APIA duce o politică să zicem puţin agresivă în ceea ce priveşte înregistrarea cererilor de plată şi ne dorim cu toţii ca aceste cereri e plată să se finalizeze la 15 mai, pentru a da posibilitatea înregistrării şi controlului şi pentru ca subvenţiile să poată să fie primite de fermieri la timp, iar ei să beneficieze cât mai repede de aceşti bani", a mai spus Tatomir.
Potrivit acesteia, exportul de produse agroalimentare anul trecut a fost de 6,2 miliarde de euro, în creştere cu 4,2% faţă de 2015. Ponderea exporturilor cu aceste produse, în totalul exporturilor României. este de 10,7% în 2016, nivel comparabil cu 2015.
Peste jumătate din exporturile de produse vegetale, 56%, au reprezentat cerealele şi seminţele şi plantele oleaginoase, mai mult de un sfert din exporturi sunt băuturi şi tutun. De asemenea, peste jumătate din exporturile de produse vegetale, 56%, reprezintă cerealele şi seminţele şi plantele oleaginoase, iar un sfert sunt băuturi şi tutun.
Ca zone de destinaţie, 61% dintre exporturi au avut ca destinaţie spaţiul intracomunitar, respectiv Italia, Bulgaria, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Ungaria, Belgia şi Grecia. În afara UE, mărfurile agroalimentare au plecat în special către Egipt, Iordania, Libia şi Turcia. Agerpres