Ministerul Agriculturii avertizează cu privire la secetă. Au fost afectate peste 500.000 de hectare de culturi în această vară
Totodată, Ministerul Agriculturii a informat și că suprafața totală afectată de secetă este de 504.018 hectare. Au fost afectate culturi de toamnă de orz, orzoaică, ovăz, secară (29.518 ha), grâu, triticale (189.265 ha), rapiță (26.719 ha), iar dintre culturile de primăvară au fost afectate cele de porumb (149.101 ha), floarea soarelui (73.124 ha), soia (11.629 ha), plante furajere (11.613 ha).
Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Agriculturii, au fost afectate culturi din 37 de județe: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, București, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.
Ministerul Agriculturii acordă noi ajutoare excepţionale pentru fermierii din sectorul vegetal
Amintim că anterior a fost adoptată Hotărârea privind acordarea unor ajutoare excepţionale destinate producătorilor agricoli.
Banii primiţi de fermieri vor fi folosiţi pentru cheltuieli angajate cu achiziţia de resurse materiale necesare pentru aplicarea tehnologiei la suprafeţele înfiinţate cu plantaţii pomicole pe rod şi/sau cu arbuşti fructiferi şi/sau cu plantaţii viticole pe rod cu struguri pentru vin.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a explicat că acest ajutor este necesar având în vedere efectele pe care seceta le are în această perioadă.
„Venim în întâmpinarea celor care îşi dedică timpul şi priceperea pentru a asigura prezenţa pe mesele românilor a produselor agricole calitative, într-un context al unui an agricol dificil.
Influenţa factorului de risc secetă ne obligă să ne aplecăm atenţia asupra tuturor sectoarelor de activitate şi să dăm ajutorul de care bravii noştri fermieri au nevoie, mai ales în aceste vremuri complicate”, a transmis ministrul Agriculturii.
Această schemă de ajutor pentru fermieri este derulată de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Ea va contribui la asigurarea securităţii alimentare şi este destinată unui număr de 174.500 beneficiari care administrează 144.170 hectare de teren agricol.
Bugetul alocat pentru sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal este de peste 126,15 milioane lei (adică 25,49 milioane euro) şi provine din fonduri de la bugetul naţional – 63,075 milioane lei (12,745 milioane euro) şi fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană – 63,075 milioane lei (12,745 milioane euro).