Conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), suprafaţa totală afectată de secetă până luni, 10 octombrie, în 37 de judeţe şi Bucureşti este de 816.966 de hectare.
Care sunt culturile distruse de secetă
Principalele culturi de toamnă care au fost afectate în acest sezon sunt: grâu şi triticale – 188.981 ha; orz, orzoaică, ovăz, secară – 30.036 ha; rapiţă – 26.805 ha.
Iar în cea ce privește culturile de primăvară distruse de secetă sunt: porumb – 330.588 ha; floarea soarelui -160.862 ha; soia – 30.456 ha; plante furajere – 26.759 ha.
Lista județelor afectate de secetă
Judeţele care au raportat culturi afectate de seceta din acest an sunt: Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Braşov, Brăila, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Sălaj, Satu-Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi municipiul Bucureşti.
Ce trebuie să facă fermierii români pentru a primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă
Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Petre Daea (PSD), a anunțat sâmbătă, 8 octombrie, că fermierii români vor primi despăgubiri pentru culturile afectate de secetă. În acest sens, fermierii trebuie să depună toate documentele privind constatarea pagubelor din teren. Ulterior, ministerul Agriculturii va analiza posibilităţile de sprijin.
„Până pe 15 noiembrie, fermierii trebuie să depună documentele respective din care să rezulte care este suprafaţa (afectată de secetă n.r.) şi în ce grad de afectare. Nu fac acum niciun fel de estimare. Aştept să se încheie aceste procese de constatare a pagubelor din teren. (…)”, a anunțat ministrul PSD, Petre Daea.
Ministrul Petre Daea a evidențiat, totodată, că sprijinul financiar va trebui raportat către Comisia Europeană, pentru că fondurile alocate fac parte din categoria ajutoarelor de stat. „Vom vedea despre ce este vorba la timpul potrivit. Banii vor fi daţi după ce se încheie aceste procese de constatare, după 15 noiembrie”, a mai adîugat Daea.
Petre Daea a anunțat instalarea sistemelor antigrindină în mai multe regiuni din țară
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat, în luna agusut, că pentru instalarea sistemelor antigrindină a fost alocat un buget de 150 de milioane de euro, acestea urmează să fie amplasate în mai multe zone din țară.
„Este un proiect pe care-l avem în vedere, pe care l-am stabilit în colaborare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. Este o proiecție de 150 de milioane de euro, pentru 2024, pentru ca țara să fie acoperită,” a spus ministrul Agriculturii.