Ministerul Agriculturii ar putea renunţa la băncile private pentru CEC Bank

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale ar putea renunţa la colaborarea cu băncile private care acordă credite pentru achiziţia de animale în favoarea CEC Bank, transmite Mediafax.Ministrul Ilie Sârbu a declarat, vineri, la Bistriţa, că a primit mai multe reclamaţii din partea fermierilor care întâmpină dificultăţi în a lua credite de la cele băncile private agreate de minister, iar dacă situaţia va continua se va renunţa la colaborarea cu ele în favoarea

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale ar putea renunţa la colaborarea cu băncile private care acordă credite pentru achiziţia de animale în favoarea CEC Bank, transmite Mediafax.

Ministrul Ilie Sârbu a declarat, vineri, la Bistriţa, că a primit mai multe reclamaţii din partea fermierilor care întâmpină dificultăţi în a lua credite de la cele băncile private agreate de minister, iar dacă situaţia va continua se va renunţa la colaborarea cu ele în favoarea CEC Bank, bancă de stat.

„Eu, din câte ştiu de la Fondul de Garantare, se poate lua o scrisoare de garanţie de la fond fără niciun fel de gajuri. Aveam un plan să chem băncile să mai am încă o discuţie cu ele. Dacă ei nu mai vor să ia bani, mutăm toţi banii la CEC Bank, că e de stat şi va trebui să asculte de noi. Celelalte ascultă de mamele şi taţii lor din Europa. Săptămâna viitoare încheiem dialogul. Am aşteptat prea multe luni”, a spus Ilie Sârbu.

Problema pare a fi Ordinul 202 pentru achiziţii de material biologic

Ministrul Agriculturii a reacţionat astfel la o situaţie care i-a fost semnalată de preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine, Ioan Câmpean, care i-a relatat că, la un credit de 100.000 de euro, Fondul de Garantare vine cu 70%, dar solicitantul trebuie să asigure garanţii pentru 30% din bani, la care se adaugă dobânda de 5%, care îi revine lui, plus cea de 2% a fondului. Aşadar, la un credit de 100.000 de euro, solicitantului i se pretind garanţii pentru 37.000 de euro.

„Suntem încurcaţi la Ordinul 202 pentru achiziţii de material biologic, deşi acesta funcţionează după Legea 231/2006. Băncile refuză să le dea credite producătorilor agricoli. Nu ne primesc la discuţii. Ne cer garanţii imobiliare, depozit colateral de 35.000 de euro. Păi dacă am aceşti bani mă mai duc după credit? Suntem blocaţi”, a spus Câmpean.

SURSA: Mediafax