Până la jumătatea lunii septembrie vor fi disponibilizate 3.174 de persoane din structurile Ministerului Agriculturii. Şase agenţii vor dispărea.
„Pe total minister avem 12.828 de posturi din care 692 vacante. Se vor reduce 3.866 de posturi şi vor fi disponibilizate efectiv 3.174 de persoane. Vom rămâne după restructurare cu 9.251 de posturi efectiv ocupate în structurile Ministerului Agriculturii”, a spus ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru.
Acesta a menţionat că angajaţii disponibilizaţi nu vor primi salarii compensatorii deoarece nu au încheiate contracte colective de muncă, ci contracte individuale.
„Singurele entităţi din structura MADR unde au fost încheiate contracte colective de muncă sunt Agenţia Domeniilor Statului (ADS) şi Administraţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), contracte care vor expira la finele acestui an”, a explicat Dumitru.
Economie anuală de 127 milioane lei
Suma economisită anual prin acest program de restructurare, respectiv 127 milioane lei, este una dintre cele mai mari comparativ cu alte ministere.
În ceea ce priveşte restructurarea la nivel central, Dumitru a spus că vor fi reduse 70 de posturi – din care 30 sunt deja vacante – 40 de angajaţi urmând să fie efectiv disponibilizaţi.
„Numai în minister vom avea 686 de posturi ocupate, faţă de 450 ocupate la momentul de faţă din 483 prevăzute, deoarece vom prelua o parte din angajaţii direcţiilor agricole sau a unor agenţii desfiinţate, dar care vor fi plătiţi din fonduri europene”, a adăugat şeful de la Agricultură.
Concurs pentru a se stabili cine rămâne
Ministrul a subliniat că disponibilizările vor fi făcute în urma unui proces de selecţie efectuat pe baza unui regulament aprobat prin ordin al ministrului.
„Vom avea un proces de selecţie, respectiv un concurs în baza unui regulament pe care îl voi aproba prin ordin al ministrului după ce vor apărea în Monitorul Oficial actele normative privind restructurarea. După selecţie vor primi preavizul. Am primit telefoane pentru a nu disponibiliza anumite persoane, dar am anunţat foarte clar că nu voi accepta nici un fel de compromis.
Au fost deja foarte multe intenţii de a sări din barcă înainte să se scufunde, respectiv să ceară transferul în locuri mai sigure, dar am blocat orice transfer. Au fost şi intenţii de a-şi asigura poziţiile legale prin care să nu poată fi atacaţi, adică să rămână pe posturi care nu vor fi restructurate. Am anunţat că nu voi face nici un fel de rabat. Practic, toate aceste documente de reduceri de personal le voi semna doar eu, nu le voi delega secretarilor de stat”, a subliniat Mihail Dumitru.
Sunt desfiinţate şase agenţii
Potrivit programului de restructurare al MADR, cele mai mari reduceri de personal se vor face la Direcţiile Agricole, de unde vor pleca 1.997 de persoane şi vor rămâne 1.255. Din structurile Agenţiei Naţionale de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) vor fi disponibilizate 552 de persoane şi vor rămâne 302.
Prin restructurare au fost desfiinţate ca entităţi şase agenţii şi unităţi din subordinea MADR, respectiv Agenţia Naţională de Consultanţă Agricolă, Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice, Agenţia Naţională a Zonei Montane, Administraţia Sistemului Naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor, fiind unite şi două laboratoare, cel pentru controlul reziduurilor de pesticide şi Laboratorul Central Fitosaniar.
Nici APIA nu va scăpa de disponibilizări chiar dacă este structură înfiinţată conform cerinţelor UE.
„Vom reduce 540 de posturi de la APIA, din care 160 sunt deja vacante, deoarece consider că, dacă au dispărut din acest an 56 de forme de ajutor de stat naţionale, trebuie să dispară şi personal. De asemenea, APIA este în proces avansat de depunere a cererilor pe suprafaţă online ceea ce înseamnă o nouă reducere de personal şi au şi activităţi sezoniere. În prezent, numai la nivel central, APIA are mai mulţi angajaţi decât în minister”, a mai explicat ministrul Agriculturii.
Guvernul a aprobat miercuri actele normative de restructurare a MADR, acestea urmând să fie publicate în Monitorul Oficial.