Ministerul Agriculturii: „Recolte mai mari”. Fermierii: „Cifre scoase din burtă”

În acest an producţia de grâu a ajuns la 7,5 milioane de tone, faţă de 7,4 milioane de tone în 2014, reiese din statisticile prezentate de Daniel Constantin, ministrul de Agricultură.

“Pentru că s-a încheiat campania de recoltat a culturilor însămânţate în toamna anului 2014, vreau să vă anunţ că din fericire, acestea nu au avut pierderi foarte mari, ba din contră rezultatele la grâu sunt mai bune decât anul trecut. Astfel, dacă în 2014 producţia medie la hectar era de 3,64 de tone, în anul 2015 acesta este de 3,68 de tone. Conform datelor din teritoriu, cantitatea totală recoltată a fost de 7,5 milioane de tone, faţă de 7,4 milioane de tone în 2014”, a declarat ministrul Agriculturii.

În ceea ce priveşte producţia de orz, fermierii au recoltat în medie 4,03 tone la hectar în acest an, faţă de 3,8 tone la hectar în 2014, a mai spus Constantin. Producţia totală a ajuns la 1 milion de tone. Acesta a mai zis că la rapiţă s-au înregistrat pierderi. În acest an, agricultorii au recoltat în medie 2,36 de tone faţă de 2,57 de tone în 2014.

Profiturile fermierilor, retezate de secetă

Legat de cifrele transmise de ministrul Agriculturii, Laurenţiu Baciu, preşedintele Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, spune că nu sunt cele corecte. “Aceste cifre sunt transmise de Institutul Naţional de Statistică, care la rândul său cere date din teren de la Direcţiile Agricole. Dar INS nu mai are angajaţi la Direcţiile Agricole din ţară. Cifrele acestea sunt puse din burtă. Dacă producţia agricolă era mai mare nu creşteau preţurile.Dacă anul trecut grâul se vindea cu 0,60 de lei, acum grâul de cea mai proastă calitate se vinde cu 0,70 de bani”, susţine Baciu. El mai zice că ar trebui să urmărim exporturile şi preţurile pentru a ne da seama dacă producţia de grâu a fost mai mare sau nu faţă de 2014.

Guvernatorul BNR: Producţia de porumb, cartofi şi floarea-soarelui va fi afectată susbstanţial de secetă

În ceea ce priveşte producţia culturilor de primăvară, Constantin spune că acestea vor fi afectate într-o măsură mai mare mare decât au fost avariate culturile de toamnă.

"Este posibil ca seceta existentă să diminueze producțiile, în comparație cu ceea ce s-a realizat în anul 2014, care a fost unul de excepție din acest punct de vedere", au declarat reprezentanţii MADR.