Creşterea preţurilor de piaţă din ultima perioadă nu este rezultatul lipsei producţiei de ouă, ca urmare a schimbării sistemului de creştere şi nici a creşterii preţurilor de producător, anunţă oficialii Ministerului Agriculturii.
Potrivit acestora, în calitate de stat membru, România aplică prevederile legislaţiei comunitare în domeniul protecţiei găinilor ouătoare. Conform directivelor europene, începând cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul de cuşti neîmbunătăţite nu se mai poate utiliza.
„De la începutul anului 2012, ANSVSA a luat toate măsurile necesare prin intermediul Direcţiilor Sanitar Veterinare judeţene: retragerea în vederea anularii a autorizaţiilor sanitare veterinare ale exploataţiilor care utilizează cuşti neîmbunătăţite, interzicerea comercializării ouălor ce provin de la găinile cazate în cuştile neîmbunătăţite, solicitarea graficului de depopulare, în acesta fiind precizată şi destinaţia păsărilor”, anunţă Ministerul Agriculturii.
În perioada de iarnă, de obicei, România importa un procent de ouă consum pentru acoperirea necesarului de pe piaţa internă de aproximativ 15-20% din alte state membre ale Uniunii Europene.
Producţia naţională de ouă de consum asigură peste 95% din cerinţele pieţei interne. Preţul de producător, fără TVA, înregistrat în perioada 20-26 februarie este de circa 0,35 bani/bucată la categoria M şi L.
Astfel, concluzionează oficialii ministerului, creşterea preţurilor de piaţă din ultima perioadă nu este rezultatul lipsei producţiei de ouă, ca urmare a schimbării sistemului de creştere şi nici a creşterii preţurilor de producător.
UPDATE 16.40
Stelian Fuia a anunţat că va discuta cu reprezentanţii Consiliului Concurenţei despre majorarea preţului la ouă.
"Supermarketurile ajung la marje de profit de 40% la produsele alimentare, şi probabil câştigă şi la ouă mai mult decât câştigă producătorul. Un ou la producător este 35 de bani, iar în piaţă ajunge la 1,1 lei. Diferenţa este o marjă pe care şi-o împart diferiţi participanţi la lanţul de livrare pe piaţă. Vom discuta această problemă cu Consiliul Concurenţei", a declarat, joi, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
"Eu totuşi sper că preţul la ouă va scădea şi piaţa se va regla în perioada următoare. Dacă acum trei săptămâni aveam ouă, ar trebui să avem şi acum. Găina nu este o fabrică pe care să o închizi şi să nu mai facă ouă, este un organism viu care face ouă", a continuat Stelian Fuia.