Ministerul Agriculturii va primi 1,8 miliarde lei de la Trezoreria Statului din veniturile obţinute din privatizare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură.
Suma va fi alocată temporar, fără dobândă, cu termen de rambursare de până la un an de la data acordării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul MADR.
Banii vor fi destinaţi asigurării resurselor necesare efectuării cheltuielilor aferente schemelor de plată implicate în derularea Fondului european de garantare agricolă (FEGA) pentru anii agricoli 2009 şi 2010.
Din suma prevăzută vor fi decontate cheltuielile aferente schemei de plăţi directe unice pe suprafaţă, schemei de plată pentru culturi energetice şi a schemei de plată separată pentru zahăr.
Promovarea prezentului act normativ va avea drept consecinţe asigurarea operativă a fondurilor necesare prefinanţării cheltuielilor generate de plăţile directe pentru anul agricol 2010 producătorilor agricoli din sectorul vegetal, efectuarea plăţilor către beneficiari, cu efecte asupra gradului de asigurare a acestora cu resursele financiare pentru desfăşurarea activităţilor din agricultură.
Cereri de plată a subvenţiilor pentru 9,4 milioane hectare
România a primit acordul Comisiei Europene pentru plata unui avans de până la 50%, începând cu 16 octombrie 2010, în cadrul schemei de plată unică de suprafaţă pentru cererile depuse în 2010 (SAPS 2010).
Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, suma necesară pentru plata acestui avans se ridică la 250 milioane euro, în jur de 37 de euro la ha. Fermierii români au depus, în perioada 1 martie – 11 iunie 2010, 1.091.984 cereri, pentru 9,4 milioane hectare, în cadrul campaniei de primire a cererilor de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă pentru 2010.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a efectuat plăţi aferente campaniei SAPS 2009, în valoare totală de 1,154 miliarde euro, reprezentând forme de sprijin financiar pentru un număr total de 1,075 milioane de fermieri.