Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că România mai are destul timp să modifice PNDR până la 1 ianuarie 2014, cum a cerut Comisia Europeană. Ministerul ar putea alege consultantul în câteva săptămâni.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, spune că România mai are destul timp să modifice PNDR până la 1 ianuarie 2014. Ministerul ar putea alege consultantul în câteva săptămâni.
Achim Irimescu a declarat într-un scurt interviu pentru agrointel.ro că Ministerul Agriculturii va organiza în două săptămâni licitaţia pentru stabilirea consultantului. Firma care va fi selectată – după mai multe încercări ale Ministerului Agriculturii – va trebui să stabilească clar ”priorităţile României”. Nu de alta, dar actualul program realizat tot de un consultant ales prin licitaţie – a avut foarte multe măsuri, iar banii au fost mai degrabă ”împrăştiaţi”.
Toată lumea reproşează Ministerul Agriculturii că s-a întârziat în ce priveşte stabilirea modificărilor la Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru 2014-2020. Care este situaţia mai exact?
Stadiul de adaptare a programului pentru perioada 2014-2020 este întârziat, dar nu foarte întârziat deoarece Comisia Europeană ne-a solicitat să prezentăm programul la 1 ianuarie 2014. In următoarele două săptămâni sper să se decidă compania care va realiză acest program, pentru că Ministerul Agriculturii nu are capacitatea necesara.
De ce se va ţine cont când vor fi stabilite aceste modificări?
Este necesară o analiză foarte bună a situaţiei reale, sunt multe date care trebuie analizate care să ne spună exact care sunt priorităţile României. Programul actual s-a realizat pe 25 de măsuri care au disipat foarte mult fondurile. Disipând fondurile nu am reuşit să aducem fondurile acolo unde trebuia. Un exemplu foarte bun este faptul că nu s-a corelat foarte bine la nivel naţional construcţia de abatoare, sunt judeţe cu 8-10 abatoare şi altele care n-au niciun abator. Trebuie să avem toate aceste date la analiza pe care o va face compania care va câştiga licitaţia astfel încât să fie un program bun. Şi programul actual a fost realizat tot prin licitaţie şi tot de către o companie.