Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu, susţine că nu ar da carnea roşie pe insetcte, deşi acestea sunt considerate de unii specialişti ca fiind de o calitate superioară.
”La nivel mondial există 2.500 de specii de insecte care se consumă astăzi de către specia umană, numai că trebuie privit cu o anumită circumspecţie….Unii spun, din studiile pe care le au, că este o proteină de o calitate superioară. Eu vă mărturisesc că nu aş da carnea roşie aşa cum ne-o spune Organizaţia Mondială a Sănătăţii….Aş consuma carnea roşie în detrimentul acestor insecte. Probabil că în viitor, cu o populaţie în creştere, cu un teritoriu care să producă hrană cu apă redusă, probabil că trebuie surse alternative de hrană”, a spus Botănoiu, întrebat despre decizia parlamentarilor europeni de a introduce pe lista alimentelor unele insecte.
Reprezentantul Ministerului Agriculturii a precizat că nu crede că Europa va renunţa la carnea roşie şi albă în perioada următoare pentru a consuma insecte. De asemenea, Botănoiu a arătat că a gustat de la scorpioni la viermi de bambus şi de făină şi până la lăcuste, dar că din punct de vedere al gustului aceste insecte nu sunt atractive.
”Aşa că guşti odată la o petrecere, probabil, dar mie nu mi se pare că ar asigura o garanţie atâta timp cât nu sunt foarte bine studiate. Dacă EFSA (European Food Safety Authority .n.r.) îmi va spune că sunt sigure din punct de vedre al consumului probabil că aş face un efort dacă aş avea şi o lămâie lângă mine, ca să pot să le diger mai repede, dar nu sunt adeptul unei astfel de proteine”, a spus Botănoiu.
Potrivit unui nou raport dat publicităţii la începutul săptămânii trecute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), consumul de carne procesată poate provoca apariţia unor forme de cancer ale sistemului digestiv, în timp ce consumul de carne roşie este o cauză probabilă a îmbolnăvirilor oncologice.
Tot săptămâna trecută, Plenul Parlamentului European (PE) a votat favorabil propunerea Comisiei Europene privind autorizarea la scară europeană a 'noilor alimente', precum insectele, unele specii de ciuperci sau produsele elaborate pe baza unor tehnici inovatoare, urmând să fie grăbit astfel procesul intrării acestora pe piaţă.
Propunerea Comisiei se regăseşte într-un proiect de directivă comunitară privind 'noile alimente', o categorie în care se regăsesc acele produse care nu au fost consumate pe scară extinsă în Uniunea Europeană înaintea anului 1997, executivul comunitar dorind cu acest demers să impulsioneze inovaţia în sectorul alimentar.