Ministerul Agriculturii va înființa 15 centre de colectare a legumelor, în colaborare cu Casa de Comerț Unirea

legume

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Duminică, pe data de 2 iulie, Florin Barbu a anunțat că Ministerul Agriculturii va înființa 15 centre de colectare a legumelor în mai multe județe din țară, printre care Olt, Dolj, Teleorman, Galați, Buzău. Ele vor funcționa prin Casa de Comerţ Unirea.

Potrivit ministrului Agriculturii, acestea se vor înființa în centrele legumicole din țară, printre care Olt, Dolj, Teleorman, Galaţi şi Buzău.

Se vor înființa 15 centre de colectare a legumelor la nivel național

Vor fi primite roșii, castraveți și ardei, scrie Gazeta Nouă.

„E vorba de centre de colectare legume, care vor fi construite în parteneriat unităţile administrativ teritoriale cu Casa Unirea. Fiecare centru de colectare va avea 3.000 de metri pătraţi, cu 1.000 de metri pătraţi temperatură controlată, patru benzi de sortare.

Vorbim de roşii, castraveţi, ardei gras şi ardei capia. Aceste centre vor fi date sub administrarea unui consiliu de administraţie format din reprezentanţi ai primăriilor şi ai Casei Unirea. Aceste centre vor fi date în locaţie către cooperative în care sunt înscrişi fermierii din localităţile respective”, a declarat Florin Barbu la Slatina.

În 2022, Guvernul a reînviat cu 100 de milioane de euro Casa de Comerț Unirea, o inițiativă falimentară a guvernului Dăncilă de înființare a unor aprozare de stat, promovată pe Petre Daea și Liviu Dragnea, relatează Economedia.

Guvernul Ciucă a încercat revitalizarea firmei cu capital, din presupusa nevoie de creștere a rezervelor de stat, în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Pierderile suferite de Casa de Comerț Unirea în ultimii ani

În 2019, Casa de Comerţ Unirea a avut venituri sub 2 milioane de lei și cheltuieli de 9 milioane de lei. Datele furnizate de conducerea executivă a Casei Unirea arată că în acel an, pierderile au fost de 7,15 milioane lei, din cauza cheltuielilor și investițiilor mari, neprofitabile.

Situația nu s-a îmbunătățit nici în anul 2020.

„Pe parcursul a cel puţin şase luni în decursul anului 2020 a fost analizată activitatea acestor magazine (Bucureşti şi Sibiu puncte fixe, Gruiu, Piteşti, Slatina puncte mobile n.red) prin comparaţie cu perioada similară din 2019 şi nu a putut fi identificată nicio lună cu venituri peste cheltuieli deoarece şi aceste magazine au fost deschise fără o analiză economici-financiară rentabilă”, se arată într-un raport al Consiliului de Administraţie.

Pierderile anului 2020 au fost, așadar, în cuantum de 5,41 milioane lei, cheltuielile de personal generând 50% din pierderi.

În primul trimestru al anului 2021, în luna iunie, pierderile au fost în cuantum de 1.275.400 lei. Acestea s-au diminuat însă în iulie 2021, în urma deciziilor luate pentru reducerea costurilor, ajungând la 953.896 lei, potrivit unui document transmis de companie.