Marcile produse de Societatea Nationala Tutunul Romanesc detin in continuare peste 50% din piata tigarilor din Romania. 4% din bugetul statului este adus de Tutunul Romanesc. Numai o singura fabrica de tigari, cea din Bucuresti, varsa doua miliarde lei pe zi la buget, bani care reprezinta taxe si accize. Astfel, 75% din pretul unui pachet de tigari ajunge in vistieria statului.
Privatizarea Societatii Nationale Tutunul Romanesc a devenit, pentru Ministerul Agriculturii, o prioritate. Fiind una dintre societatile cele mai profitabile din Romania, guvernul actual poate obtine bani buni din vanzarea S.N. Tutunul Romanesc, bani cu care se pot acoperi gaurile bugetului de stat. Chiar ministrul agriculturii, Ioan Muresan, recunoaste ca „tara noastra are nevoie de lichiditati, iar obiectivul tinta al privatizarii SNTR este maximizarea pretului”. Insa cele 400 miliarde lei, datorii acumulate de SNTR pe perioada fostului manager, Valeriu Sima, vor cantari destul de greu atunci cand se va negocia pretul de vanzare. Planul ministerului merge pe trei metode de privatizare: cumpararea de actiuni de catre un investitor strategic, aport de capital sau vanzarea de actiuni pe piata de capital. Se pare ca Ioan Muresan prefera privatizarea prin majorare de capital, pozitia sa fiind diferita de cea a fostului ministru, Dinu Gavrilescu, care urmarea vanzarea pachetului de actiuni ale SNTR unui singur investitor strategic.
Nimeni nu pune la indoiala privatizarea societatii. Insa momentul ales si graba, sustin unele voci, nu se justifica. „Ma surprinde ca Ministerul Agriculturii are ca prioritate privatizarea fostei regii a tutunului si nu privatizarea combinatului Comtim, care face parte din conditiile impuse de Banca Mondiala”, spune Traian Basescu, ministrul transporturilor, negociator-sef in discutiile cu BM. Pe de alta parte, Valeriu Tabara, senator PUNR si fost ministru al agriculturii, crede ca daca privatizam acum tot ce avem mai profitabil, in situatia unei crize si mai puternice, in viitor, nu vom mai avea ce vinde si cu ce acoperi gaurile din buget.
Papastratos a fost
expulzat de FPS
Consortiul format din ABN Amro, Danubius Securities, Musat & Asociatii si Arthur Andersen a castigat licitatia organizata de Ministerul Agriculturii pentru desemnarea firmei de consultanta care va asista SNTR in procesul de privatizare. ABN Amro este o banca de investitii, Danubius Securities este o societate de brokeraj din Romania, Musat & Asociatii o firma de avocatura, iar Arthur Andersen, o firma internationala de audit. Caietul de sarcini a fost cumparat, acum o luna, de sapte firme de consultanta. Castigatorul inca nu a fost desemnat, dar, in opinia lui Ioan Muresan, firma care va propune o metoda de privatizare de natura sa duca la obtinerea celui mai bun pret de vanzare a actiunilor SNTR va avea cele mai mari sanse de castig. Desi in strategia de dezvoltare a ministerului in acest sector se prevad mentinerea si extinderea pietei de tigarete autohtone, exista suspiciunea, in randul functionarilor regiei, ca cele sase fabrici de tutun si cele zece de fermentatie pot fi inchise de viitorul proprietar. Cum, de altfel, s-a intamplat in Polonia si Cehia, unde pe portile unor fabrici s-a pus imediat lacatul.
De-a lungul timpului, la poarta fostei regii au batut mai multi investitori straini. Un exemplu este Papastratos, care, in 1994, a facut o societate mixta cu fabrica de tigari de la Tg.-Jiu, societate ce nu a rezistat prea mult. Au incercat si la Iasi acelasi lucru. „Oferta grecilor era sa dezvolte productia autohtona. Insa, la acea vreme, li s-au pus piedici de FPS si de conducerea regiei, ceea ce i-a determinat sa plece”, ne spune Valeriu Tabara, pe atunci ministrul agriculturii. In septembrie 1998,
si-au depus scrisori de intentie pentru achizitionarea pachetului majoritar al SNTR Nomura International Investment Banking, din Marea Britanie, si Societatea Nationala de Exploatare Industriala a Tutunului si Chibriturilor din Franta (SEITA). Firma germana Reemtsa Cigarettenfabriken a purtat si ea discutii, anul trecut, cu fosta conducere a SNTR. In prezent, la nivelul fostei regii nu se mai stie nimic de aceste intentii. Insa surse din Ministerul Agriculturii ne-au declarat ca marile firme straine cu traditie in productia de tigari, prezente deja la noi pe piata, dau tarcoale SNTR. Aceleasi surse ne-au spus ca doritorii nu par a fi interesati de activele SNTR, ci mai mult de piata pe care o detine fosta regie.
Tigarile Carpati intrec cota PDSR din sondaje
Cumpararea regiei este sinonima cu preluarea cotei de piata a acesteia. In opinia lui Valeriu Tabara, o mare valoare a SNTR o reprezinta marcile de tigari. „O mare greseala a actualului ministru ar fi daca in caietele de sarcini nu ar exista o prevedere foarte clara pentru pastrarea marcilor o data cu vanzarea”, precizeaza acesta. Numai marca Carpati reprezinta 30% din toata piata romaneasca de tigari. Anual, se vand in Romania 12,6 miliarde de tigari marca Carpati.
Ultimul termen, anuntat oficial, de scoatere la privatizare a SNTR a fost luna iunie, finalizarea procesului urmand sa aiba loc pana in octombrie, anul acesta. In paralel, Ministerul Agriculturii se lauda ca va arunca pe piata o serie de acte normative care sa incurajeze infiintarea culturilor de tutun, astfel incat fabricile de tigarete sa foloseasca materie prima autohtona. De altfel, exista si in prezent facilitati pentru stimularea folosirii tutunului romanesc, dar interesele comisionarilor, dintre care fac parte atat politicieni, cat si manageri din SNTR, blocheaza productia interna. Este vorba despre o reducere de 35% a accizelor, daca fabricile folosesc in retetele lor 50% tutun romanesc.
Importatorii de tutun alesi cu mare, mare grija ofera comisioane impresionante, care depasesc cu mult sumele obtinute prin reducerea cu 35% a accizelor. Surse confidentiale din Parlament sustin ca valoarea totala a comisioanelor pentru importurile de tutun se ridica la peste 16 milioane dolari. Alte comisioane vin si din partea distribuitorilor, alesi de catre SNTR tot cu mare, mare grija, distribuitori in spatele carora se ascund fete politice. O dovada a implicarii politicului in afacerile cu tigari este data si de faptul ca inainte de maririle de preturi la tigarile autohtone, stiute doar de SNTR, Ministerul Agriculturii si cel al Finantelor, distribuitorii isi fac stocuri in valoare de miliarde de lei, scoase pe piata imediat dupa scumpire, la preturi mai mici decat cele de la poarta fabricii. Daca, inainte, fabricile din Bucuresti si Tg.-Jiu vindeau fiecare, zilnic, circa 30 de tone de tigari, dupa scumpire, vanzarile au scazut la 8 tone/zi, respectiv, 3 tone/zi.
Dupa privatizarea SNTR, singura regie care reprezinta o miza asemanatoare ramane Loteria Nationala. Poate ca bugetul de la anul va fi plombat cu bilete de loterie.