O delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale(MADR) a fost zilele trecute în Portugalia, pentru a studia sistemul de irigaţii de la Alqueva şi a vedea cum au reuşit portughezii să realizeze o astfel de investiţie.
În perioada 23-25 octombrie 2012 o delegaţie a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, condusă de secretarul de stat Daniel Botănoiu, s-a deplasat în Portugalia. “Scopul vizitei a fost acela de a dezbate mai multe teme de interes comun privind implementarea unui program special de refacere a infrastructurii de irigaţii, cu finanţare din fonduri comunitare”- se arată într+un comunicat remis de Biroul de Presă al MADR.
"Portugalia este primul stat european care a reuşit să atragă fonduri europene pentru construirea unui sistem de irigaţii eficient şi cu un consum redus de energie electrică(…). Ţinta noastă este aceea de a construi un sistem de irigaţii la fel de performant precum cel portughez, iar investiţia să fie făcută din fonduri comunitare. Acesta a fost şi scopul vizitei noastre. Ne-am întors în ţară cu o realizare importantă – am decis împreună cu omologii noştri portughezi ca România şi Portugalia să aibă o strategie comună în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor comunitare în vederea dezvoltării sistemelor de irigaţii", a declarat Daniel Botănoiu, la întoarcerea în ţară
Alqueva -cel mai mare lac artificial din Europa
Proiectul Multifuncţional Alqueva este localizat în sudul Portugaliei, în provincia Alentejo. Această regiune s-a confruntat cu deficit de apă ceea ce a împiedicat dezvoltarea şi nu a permis modernizarea agriculturii. Proiectul are impact asupra unei suprafeţe de aprox. 10.000 km2, din 20 de judeţe, ceea ce îl transformă într-un instrument structural şi un motor pentru o serie de activităţi diverse, de la irigaţii până la ecoturism, susţinute într- un proces de dezvoltare integrată.
Pe baza acestui concept, au fost create condiţiile pentru îmbunătăţirea situaţiei din regiune. Succesul proiectului se datorează în egală măsură eforturilor conjugate ale Ministerului Agriculturii şi instituţiilor subordonate, dar şi agricultorilor din zonă. Rezervorul Alqueva are o capacitate de 4.150 hm3 şi acoperă 250 km2 (cel mai mare lac artificial din Europa). Acesta furnizează şi apa potabilă, precum şi cea şi cea industrială într-o zonă cu peste 200.000 locuitori. Infrastructura aferentă proiectului este în proprietatea statului, iar Întreprinderea pentru Dezvoltare şi Infrastructură din Alqueva (EDIA) este responsabilă cu lucrările de construcţie şi administrarea proiectului.