”Autoritatea contractantă din Ministerul Apărării Naţionale a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018”, a transmis instituția.
MApN a anulat procedura de atribuire din Programul de înzestrare „Corvetă multifuncţională”
Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată ”întrucât ofertantul declarant câştigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă şi nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câştigător a operatorului economic de pe locul următor”, se mai precizează în comunicat.
”Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanţi marţi, 8 august”, a mai transmis Ministerul Apărării.
România a vorbit pentru prima dată despre achiziția corvetelor în anul 2016, însă procedurile au fost accelerate abia în 2018. În 2019, licitația a fost câștigată de gigantul francez Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa, dar contractul nu a fost semnat nici până astăzi. Această tranzacție este foarte importantă pentru țara noastră, România având în prezent o singură corvetă. Programul cuprinde, de asemenea, modernizarea celor două fregate Regina Maria şi regele Ferdinand.
În aprilie 2018, Şantierul Naval Constanţa a încheiat un acord de asociere cu Naval Group din Franţa pentru a participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României. La procesul de achiziție au participat, de asemenea, Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).
Contractul, în valoare de peste 1 miliard de euro, a fost atribuit, în iulie 2019, asocierii Şantierul Naval Constanţa – Naval Group.
Asocierea dintre Naval Group și Şantierul Naval Constanţa
În iulie 2019, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că asocierea dintre Naval Group și Şantierul Naval Constanţa a fost desemnată câştigătoarea licitației. În urma deciziei respective, compania Damen s-a adresat imediat CNSC și apoi instanțelor de judecată.
În iulie 2022, Ministerul Apărării Naționale a informat că, după soluționarea definitivă a trei dosare în care compania Damen Schelde Naval Shipbuilding BV a formulat cereri în contradictoriu cu Guvernul României sau Ministerul Apărării Naționale, va avea temeiul legal pentru finalizarea procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale.
Cele trei dosare invocate atunci erau:
Dosarul nr. 4113/2/2019, aflat pe rolul Curții de Apel București – contestație atribuire Decizia 1026/26/06/2019 emisă de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Acest dosar a fost suspendat până la soluționarea definitivă a dosarului 21131/3/2019. Soluția definitivă a fost pronunțată în data de 2 decembrie;
Dosarul nr. 6869/2/2019, înregistrat la Curtea de Apel București, având ca obiect cererea formulată de Damen SNS BV pentru anulare act administrativ (adresa nr. A3/10084/28.10.2019). Prin Sentința nr. 558/08/07/2020, Curtea de Apel București a respins ca neîntemeiată acțiunea. Hotărârea instanței nu este încă motivată;
Dosarul nr. 47/2/2020, cel în care a pronunțat o soluție Curtea de Apel București, și în care Damen SNS BV, în contradictoriu cu Guvernul României, cerea anularea Hotărârii de Guvern nr. 48 din 2018 privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională”.